Maidanezii, abandonati in adaposturi. Adoptia cainilor a fost sistata

Adaposturile de animale sunt pline pana la refuz, iar autoritatile nu pot lua nici o masura pentru a face ceva cu maidanezii gazduiti. ONG-urile nu se mai inghesuie sa ii adopte, dupa ce eutanasierea a fost interzisa.

Pana la intrarea in vigoare a Legii 9/2008 privind protectia animalelor, cainii prinsi de hingheri erau dusi in adaposturi, sterilizati si gazduiti timp de sapte zile. Daca nimeni nu revendica sau adopta cainele, acesta era eutanasiat. Noua lege interzice insa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia celor cu boli incurabile, constatate de medicul veterinar. „Noi capturam cainii si ii aducem in adaposturi unde sunt deparazitati si dati spre adoptie. In momentul acesta, toate cele 500 de locuri pe care le avem la dispozitie sunt ocupate si nu mai putem raspunde sesizarilor. Am chemat ONG-urile sa adopte caini, dar nu se inghesuie nimeni”, ne-a declarat directorul Administratiei pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, Simona Panaitescu. Lipsa de interes a ONG-urilor ar putea fi explicata prin faptul ca, inainte, reprezentantii acestora luau cainii prinsi de hingheri stiind ca patrupedele
vor fi eutanasiate daca nu sunt adoptate de nimeni in saptamana in care erau gazduite in adaposturi. In contextul in care eutanasierea nu mai este permisa, activitatea asociatiilor s-a relaxat, iar animalele sunt lasate in „carca” autoritatilor.

Concediu fara voie pentru hingheri
Blocajul din adaposturile Administratiei pentru Supravegherea si Protectia Animalelor a survenit in urma unui articol din noua lege privind protectia animalelor, in care abandonarea unui animal este considerata infractiune. Potrivit articolului, abandonul consta in „lasarea unui animal aflat in proprietatea si ingrijirea omului, pe domeniul public, fara hrana, adapost si tratament medical”. Pe de alta parte, modificarile la Legea 227/2002 prevad ca animalele, odata ce au fost capturate, sa fie sterilizate si apoi eliberate „in teritoriu”. Potrivit directorului ASPA, aceasta prevedere impiedica Administratia sa ia vreo decizie in legatura cu animalul capturat. Practic, acesta nu poate fi nici eutanasiat, ca inainte, nici eliberat din cauza interzicerii abandonului. „Legea este foarte clara, legea se refera strict la proprietar, dar avem parte de rea-vointa si diversiune politica. administratia pentru Supravegherea si Protectia Animalelor nu devine proprietarul animalelor luate de pe strazi. Cei de acolo au doar obligatia unui act medical. Sa le ia de pe strada, sa le castreze, sa le deparaziteze si sa le dea spre adoptie. Daca in zece zile nu sunt adoptati, potrivit legii, cainii se intorc in teritoriu. Aici este foarte importanta sterilizarea pentru ca, pe urma, cainii nu vor mai fi agresivi. Daca ajung inapoi in strada, oricum vor disparea, pe cale naturala, in patru cinci ani, din cauza bolilor sau calcati de masini”, ne-a declarat initiatorul legii, senatorul Marius Marinescu. Acesta a adaugat ca acelasi sistem a fost folosit cu succes de mai multe tari din Uniunea Europeana. In replica, reprezentantii Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor sustin ca intoarcerea in strada a animalelor este o masura aberanta, care nu rezolva in nici un fel problema cainilor comunitari.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *