Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si intr-un loc nou – faleza Dunarii din Tulcea, unde proiectam filme seara de seara.

Joi, 8 iunie, pregatim covorul rosu pentru cei mici. Unul dintre filmele din programul pentru copii este Testoasa rosie / La Tortue Rouge (r. Michael Dudok de Wit, Franta/Belgia/Japonia, 2016), nominalizat la Premiul Oscar 2016 pentru cea mai buna animatie. Prin intermediul istoriei unui naufragiu pe o insula tropicala populata de broaste testoase, crabi si pasari, Testoasa rosie trece prin toate marile etape ale vietii unei fiinte umane. Recomandare: copii peste 7 ani si adolescenti.

Vineri, 9 iunie, este ziua dedicata adolescentilor. Unul dintre filmele pregatite pentru ei – dar nu numai – este Odiseea / L’Odyssee  (r. Jérôme Salle, Franta, 2016), film artistic care prezinta 30 de ani (perioada 1949 – 1979) din viata capitanului Jacques-Yves Cousteau, faimosul om de stiinta, explorator, inventator si cineast. Recomandare: copii 10 – 18 ani.

Sambata, 10 iunie, ne asteapta o zi plina de filme din toate cele patru competitii ale Pelicam: lung metraje, Black Sea Docs, Fresh Perspectives si scurt metraje. Incheiem ziua cu o proiectie in aer liber in campingul Pelicam: Deseuri armonioase / Landfill Harmonic (r. Brad Allgood&Graham Townsley&Juliana Penaranda-Loftus, Paraguay/Norvegia/Brazilia/SUA, 2015), filmul castigator al Green Film Network in 2016, reteaua internationala a festivalurilor de film de mediu, din care face parte si Pelicam. Filmul spune povestea unei orchestre de copii care canta numai la instrumente reciclate din gunoaie.

Duminica, 11 iunie, incepem dis-de-dimineata cu proiectii care ne tin in priza si aflam, pe seara, castigatorii celei de-a sasea editii Pelicam. La sfarsitul ceremoniei ne bucuram de un film frumos: In cautarea tacerii / In Pursuit of Silence (r. Patrick Shen, SUA/Belgia/China/Germania, 2015), un documentar meditativ despre relatia noastra cu tacerea si impactul zgomotului asupra vietii noastre. In prezenta producatoarei Cassidy Hall.

Programul complet al proiectiilor poate fi consultat aici.

Alte evenimente pelicamesti:

Pelicam Talks: cinci dezbateri despre economie solidara&sociala, exploatarea resurselor, energie regenerabila, bioenergie si reciclare. Discutiile sunt inspirate din tematica filmelor din program si sunt moderate de Andra Matzal, editor al publicatiei culturale Scena9. Printre invitatii la dezbateri se numara regizori, producatori sau protagonisti ai filmelor, precum si ecologisti romani care vor pune problema intr-un context romanesc.

Expozitii foto: Petrut Calinescu, Vlad Basca, George Popescu si Alex Tomazatos revin la Tulcea cu o serie de fotografii despre relatia dintre oameni si mediu asa cum e ea in Delta Dunarii. Expozitia va putea fi vizionata pe tot parcursul festivalului la Casa Avramide.
Mihai Stoica aduce Columbia la Tulcea printr-o serie de fotografii despre extinderea plantatiilor de palmier care duc la defrisari si relocari fortate ale oamenilor. Expozitia poate fi vazuta cat tine festivalul la Centrul Cultural Jean Bart.

Workshop de jurnalism radio: 10 studenti, absolventi si tineri jurnalisti documenteaza timp de o saptamana o tema de mediu din Delta Dunarii, coordonati de Julien Trambouze si Nicolas Corradi de la Radio France. Duminica, in cadrul festivalului, ascultam ce au realizat participantii la workshop.

UBB Pitching Session: Studentii  Facultatii de Teatru si Film din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, coordonati de Dan Curean, vor veni la Pelicam pentru a-si prezenta proiectele de film. Masteranzii din cadrul masterului de Documentary Filmmaking, sectiune nou infiintata in toamna 2015, vor prezenta proiectele lor in faza de dezvoltare. La Casa Avramide, in prezenta juratilor Dan Draghicescu – producator si creative director la Bucharest International Film Festival – si Krini Karifis – cercetator media, profesor si activist.

Workshop pentru copii “Sa refacem lumea!”: Cei mici sunt poftiti la un atelier de desene despre lume. O luam, o modificam cum vrem si o redesenam pe placul nostru. Cu ajutorul lui Amandine Banescu, ilustrator.

Concert: Sarbatorim filmul si mediul cu muzica. Duminica seara incheiem cea de-a sasea editie a festivalului cu Partizan, la Casa Avramide. Cantam si dansam cu invitatii nostri si cu publicul din Tulcea, de la ora 22.

Invitati unu’ si unu’:

Invitatii nostri speciali din acest an sunt activistii de la Yes Men, duo-ul de satira si parodie care pune pe jar toate guvernele si corporatiile lumii care nu sunt cuminti fata de mediu si oameni. Ei fac parte din juriul competitiei principale alaturi de artistul Ion Barbu de la Petrila, protagonistul Planetei Petrila din program. Din juriile editiei din acest an mai fac parte: Monica Lazurean-Gorgan – regizoare, Carlos Teofilo – directorul festivalului de film de mediu Cine’eco din Portugalia, Florin Stoican – din partea Parcului Natural Vacaresti, Elena Calistru – presedinta Funky Citizens, Alex Baciu – scenarist, Edward Cook – regizor.

Intrarea la proiectii si la toate evenimentele din cadrul festivalului Pelicam este gratuita.

 

 

Festivalul Pelicam este organizat de Asociatia Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Primariei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Roman, Consiliului Judetean Tulcea, BRD Asigurari de Viata, Primex, ACMS, Aqua Carpatica si Brodrene Dahl.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *