Managementul deseurilor o prioritate a judetului Vaslui

Inchiderea tuturor gropilor de gunoi din mediul rural va lua pe nepregatite autoritatile locale si judetene, care, pana la 1 6 iulie, sunt obligate sa faca pasul spre gestionarea deseurilor asa cum este aceasta transpusa in legislatia romaneasca, cu obligativitatea respectarii angajamentelor asumate la nivel european.

Atingerea unui nivel inalt de protectie pentru sanatatea umana si pentru mediu este cel putin o povara, caci nimeni din judet nu stie unde va fi depozitat gunoiul dupa data mentionata.

Directiva nr. 99/31/EC este transpusa prin Hotararea Guvernului nr. 349/2005, privind depozitarea deseurilor. In 2005, s-a stabilit cadrul legal pentru depozitarea deseurilor, ca si pentru constructia, exploatarea, monitorizarea, inchiderea si operatiunile de intretinere ulterioara a amplasamentelor depozitelor de deseuri.  La nivelul judetului Vaslui, exista in prezent 368 de spatii de depozitare rurale, stabilite prin hotarari ale consiliilor locale comunale, iar in conformitate cu prevederile HG 349/2005, acestea trebuie reintroduse in circuitul natural. Doar 81 de platforme au fost deja inchise, restul de 287 fiind oficial in diferite stadii, adica, in majoritatea cazurilor, la simpla exprimare a unei intentii. Nu se poate insa discuta de mari suprafete, caci depozitele din zona rurala ocupa arii relativ reduse, cuprinse intre 0,5 si cel mult 1,5 hectare fiecare. Gropile de gunoi nu s-au inchis pana acum, nu pentru ca procesul in sine este unul greoi, ci pentru ca la ora aceasta inca nu dispunem de un sistem integrat de management al deseurilor.

Desi APM Vaslui a informat autoritatile locale cu privire la necesitatea respectarii legislatiei adoptate, care cuprinde si termenul tinta propus pe baza sugestiilor din teritoriu, cu precizarea responsabilitatilor si a consecintelor care rezulta din nerespectarea angajamentelor sau a prevederilor acestor directive, unele consilii locale nu au reactionat in termen util.

Unii edili mai prevazatori au luat-o mai din timp si au inceput deja pregatirile pentru a nu fi luati prin surprindere:

  • Consiliul Local Perieni este initiatorul proiectului „Sistem de colectare selectiva si transport a deseurilor municipale”, din comunele Perieni, Pogana, Iana, Puiesti, Voinesti, Gherghesti;
  • Consiliul Local Ivanesti a initiat proiectul „Sistem de colectare selectiva si transport a deseurilor municipale pe Valea Racovei”, din comunele Ivanesti, Laza, Poienesti, Puscasi, Pungesti, Garceni si Dragomiresti;
  • Consiliul Local Pochidia a initiat proiectul „Sistem de colectare selectiva si transport a deseurilor municipale”, din comunele Pochidia, Ciocani, Ivesti, Tutova, Coroiesti si Pogonesti;
  • Consiliul Local Stanilesti a obtinut in anul 2006 o linie de finantare pentru proiectul „Sistem de colectare selectiva a deseurilor menajere si crearea de platforme de compostare”;
  • Consiliul Local Dimitrie Cantemir a primit finantare de la Administratia Fondului de Mediu pentru proiectul „Sistem de colectare selectiva a deseurilor menajere”;
  • Consiliul Local Falciu a primit finantare pentru proiectul „Managementul deseurilor in zona Falciu – Berezeni”.

Aceasta lista  sumara demonstreaza  lipsa de interes a unor administratii locale in privinta gestionarii deseurilor, dar chiar si in privinta acelor comune mai prevazatoare, tot nu se stie unde va merge gunoiul dupa 16 iulie.

Obligatia respectarii unui angajament asumat, in contextul aderarii  la Uniunea Europeana, transforma managementul integrat al deseurilor  in prioritatea zero a judetului Vaslui intre problemele de mediu, cunoscut fiind faptul ca platformele de deseuri din orasele Vaslui, Barlad si Husi au avut negociat ca termen de inchidere- anul 2006, iar platforma de deseuri de la Negresti are ca termen de inchidere -anul 2009.


Despre un sistem integrat de management al deseurilor s-a vorbit, insa, in judetul Vaslui, inca din 2002, in comuna Rosiesti stabilindu-se locatia pentru viitorul depozit ecologic.

Daca  Consiliul Judetean a demarat foarte greu pregatirea  acestui proiect, autoritatile  publice din orasele Negresti si Husi au profitat de programul PHARE CES 2004 – Coeziune Economica si Sociala – „Scheme de Investitii pentru Proiecte Mici de Gestionare a Deseurilor” si au implementat proiectele – „Sistem de colectare selectiva si valorificare a deseurilor reciclabile in zona Negresti, jud.Vaslui” si „Dezvoltarea colectarii selective a deseurilor in municipiul Husi, judetulVaslui”.

CL Negresti este beneficiarul proiectului Sistem de colectare selectiva si valorificare a deseurilor reciclabile in zona Negresti, jud.Vaslui”. Acesta are ca obiective generale-diminuarea impactului asupra solului, apelor subterane si retelei hidrografice si ca obiective specificeimplementarea managementului integrat al deseurilor in orasul Negresti. De asemenea se urmareste realizarea infrastructurii necesare colectarii selective si respectiv a depozitarii finale a deseurilor, mai exact 16 puncte de colectare selectiva in orasul Negresti, 6 puncte de colectare in localitatile limitrofe Parpanita, Cioatele, Valea Mare Glodeni, Poiana, Cazanesti, 1 statie de transfer si sortare la 700 m SV de  Negresti. Bugetul alocat programului este de 870.000 euro si are ca termen de finalizare anul 2009.

CL Husi este beneficiarul proiectului ,,Dezvoltarea colectarii selective a deseurilor in municipiul Husi, judetul Vaslui”. Obiectivul principal pe care si-l propune este realizarea infrastructurii necesare colectarii selective a deseurilor, mai exact 29 de puncte de colectare selectiva in municipiul  Husi.  Ca obiective generale putem mentiona diminuarea impactului asupra solului, apelor subterane si retelei hidrografice, iar ca obiective specifice implementarea managementului integrat al deseurilor in municipiul Husi. Termenul de realizare a proiectului este anul 2009, cu un buget de 550 000 euro.

Proiectul „Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Vaslui” este inclus in lista indicativa de proiecte anexata  la Programul Operational Sectorial pentru Infrastructura de Mediu in vederea finantarii din Instrumente Structurale in perioada 2007-2013. Acest proiect a fost demarat, se afla in grafic, dar pur si simplu a fost initiat tarziu. In cadrul Asistentei Tehnice ISPA nr. 2005/RO/16/P/PA 001 „Asistenta Tehnica pentru pregatirea proiectelor in sectorul mediului in Romania”, este in derulare contractul  cu consortiul care asigura consultanta, format din firmele C&E, Louis Berger si Poyry. In prezent, Master Planul a fost aprobat de toti membrii Asociatiei  de Dezvoltare  Intercomunitara pentru serviciul de salubrizare a judetului Vaslui-A.D.I.V. si este in curs de elaborare  documentatia care va insoti cererea de finantare, care va fi depusa  in luna mai. Daca totul va fi bine, cel mai probabil in septembrie proiectul va primi banii  si se va incepe implementarea efectiva, insa mai devreme de 2011 acest sistem nu va functiona.


Totusi, ce se va intampla din 16 iulie 2009 si pana in 2011 cu gunoiul de la sate? Este o intrebare la care nimeni nu are raspuns si o problema in care Consiliul Judetean cu greu poate interveni, ramanand la indemana fiecarei comune sa decida asupra modului in care va respecta (sau nu) legislatia.

 

 

 

drd. ing. Budianu Mihaela

Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *