Mangalia este primul oras din sud-estul Romaniei cu sistem subteran de colectare a deseurilor

Mangalia este primul oras din sud-estul Romaniei cu sistem subteran de colectare a deseurilor

Mangalia este primul oras din sud-estul Romaniei cu sistem subteran de colectare a deseurilor

Mangalia a devenit, ieri, primul oras din sud-estul Romaniei care detine un sistem european de colectare a deseurilor, cu platforme subterane. Primele sisteme de acest tip, din zona blocurilor ANL de pe strada Oituz, au fost date in folosinta ieri, in prezenta primarului municipiului, Radu Cristian, si a reprezentantilor societatii Polaris M Holding. A fost prezentat modul de functionare alsistemului, inaugurarea fiind facuta de doi elevi de clasa 0, din Mangalia, care s-au aratat incantati de simplitatea cu care pot fi folosite noile platforme.

„Vorbim de civilizatie, de curatenie in oras“


„Astfel de sisteme mai exista doar in alte sase orase din Romania si am dorit ca ele sa fie folosite si in Mangalia, deoarece acesta este un oras turistic si nu au fost facute investitii majore pana acum“, a declarat Radu Cristian. El i-a asigurat pe locuitori ca, pana la finalul sezonului estival, vor fi instalate in municipiu toate cele 40 de sisteme de colectare a deseurilor prevazute in proiect, adaugand: „In maximum doi ani de zile nu vor mai exista pubele de suprafata in Mangalia“. De asemenea, statiunile Neptun si Olimp vor beneficia de acelasi sistem modern de colectare a deseurilor. „Vorbim de civilizatie, de curatenie in oras. Locuitorii meritau o astfel de investitie“, a spus primarul Radu Cristian.
„Trebuie sa investim pe termen lung. Sunt convins ca atunci cand s-au facut cheltuielile pentru pubelele de acum, existau si aceste solutii. Cei care coordonau Primaria Mangalia la acea vreme au ales o varianta scumpa si proasta“, a declarat edilul, referitor la sistemul de colectare ce urmeaza a fi inlocuit.

Valoarea investitiei s-a ridicat la suma de 500.000 de euro

Prezent la eveniment, Adrian Picioiu, seful Departamentului de Achizitii Publice din cadrul Polaris, a vorbit despre avantajele pe care noul sistem le aduce comunitatii, dar si mediului. Potrivit acestuia, printr-o modalitate inovatoare, deseurile vor fi colectate in conditii salubre si de protejare a mediului inconjurator, fiind impiedicate accesul animalelor si raspandirea mirosurilor neplacute: „Este un sistem nou, modern de colectare a deseurilor municipale si nu pot decat sa-l felicit pe domnul primar. Mangalia este primul municipiu din Dobrogea, si chiar din zona de sud-est a Romaniei, care foloseste acest sistem de colectare“. Referitor la problema animalelor din zona pubelelor publice, edilul Mangaliei a spus: „Avem un contract cu o firma specializata in gestionarea problemei cainilor. Aceasta problema stringenta a orasului va fi rezolvata anul acesta“.
Noul sistem incurajeaza colectarea selectiva si, astfel, reciclarea, existand pentru fiecare zona din oras patru containere, cu o capacitate de 1,1 metri cubi pentru fiecare tip de deseu. Functionarea platformelor subterane se realizeaza printr-o instalatie hidraulica de la nivelul solului. Initiativa a fost demarata de Consiliul Local Municipal Mangalia, iar valoarea investitiei, care se ridica la suma de 500.000 de euro, a fost suportata integral de firma de salubrizare Polaris M Holding. Cetatenii au primit cu incantare schimbarea pe care municipalitatea a initiat-o impreuna cu reprezentantii Polaris, caracterizand-o drept „un semn de civilizatie“.24 Mai 2014 - Sursa: Ziua de ConstantaArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016