Mangalia este primul oras din sud-estul Romaniei cu sistem subteran de colectare a deseurilor

Mangalia este primul ora? din sud-estul României cu sistem subteran de colectare a de?eurilor
Mangalia este primul oras din sud-estul Romaniei cu sistem subteran de colectare a deseurilor
Mangalia este primul oras din sud-estul Romaniei cu sistem subteran de colectare a deseurilor

Mangalia a devenit, ieri, primul oras din sud-estul Romaniei care detine un sistem european de colectare a deseurilor, cu platforme subterane. Primele sisteme de acest tip, din zona blocurilor ANL de pe strada Oituz, au fost date in folosinta ieri, in prezenta primarului municipiului, Radu Cristian, si a reprezentantilor societatii Polaris M Holding. A fost prezentat modul de functionare alsistemului, inaugurarea fiind facuta de doi elevi de clasa 0, din Mangalia, care s-au aratat incantati de simplitatea cu care pot fi folosite noile platforme.

„Vorbim de civilizatie, de curatenie in oras“

„Astfel de sisteme mai exista doar in alte sase orase din Romania si am dorit ca ele sa fie folosite si in Mangalia, deoarece acesta este un oras turistic si nu au fost facute investitii majore pana acum“, a declarat Radu Cristian. El i-a asigurat pe locuitori ca, pana la finalul sezonului estival, vor fi instalate in municipiu toate cele 40 de sisteme de colectare a deseurilor prevazute in proiect, adaugand: „In maximum doi ani de zile nu vor mai exista pubele de suprafata in Mangalia“. De asemenea, statiunile Neptun si Olimp vor beneficia de acelasi sistem modern de colectare a deseurilor. „Vorbim de civilizatie, de curatenie in oras. Locuitorii meritau o astfel de investitie“, a spus primarul Radu Cristian.
„Trebuie sa investim pe termen lung. Sunt convins ca atunci cand s-au facut cheltuielile pentru pubelele de acum, existau si aceste solutii. Cei care coordonau Primaria Mangalia la acea vreme au ales o varianta scumpa si proasta“, a declarat edilul, referitor la sistemul de colectare ce urmeaza a fi inlocuit.

Valoarea investitiei s-a ridicat la suma de 500.000 de euro

Prezent la eveniment, Adrian Picioiu, seful Departamentului de Achizitii Publice din cadrul Polaris, a vorbit despre avantajele pe care noul sistem le aduce comunitatii, dar si mediului. Potrivit acestuia, printr-o modalitate inovatoare, deseurile vor fi colectate in conditii salubre si de protejare a mediului inconjurator, fiind impiedicate accesul animalelor si raspandirea mirosurilor neplacute: „Este un sistem nou, modern de colectare a deseurilor municipale si nu pot decat sa-l felicit pe domnul primar. Mangalia este primul municipiu din Dobrogea, si chiar din zona de sud-est a Romaniei, care foloseste acest sistem de colectare“. Referitor la problema animalelor din zona pubelelor publice, edilul Mangaliei a spus: „Avem un contract cu o firma specializata in gestionarea problemei cainilor. Aceasta problema stringenta a orasului va fi rezolvata anul acesta“.
Noul sistem incurajeaza colectarea selectiva si, astfel, reciclarea, existand pentru fiecare zona din oras patru containere, cu o capacitate de 1,1 metri cubi pentru fiecare tip de deseu. Functionarea platformelor subterane se realizeaza printr-o instalatie hidraulica de la nivelul solului. Initiativa a fost demarata de Consiliul Local Municipal Mangalia, iar valoarea investitiei, care se ridica la suma de 500.000 de euro, a fost suportata integral de firma de salubrizare Polaris M Holding. Cetatenii au primit cu incantare schimbarea pe care municipalitatea a initiat-o impreuna cu reprezentantii Polaris, caracterizand-o drept „un semn de civilizatie“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *