Materiale de Constructie Sustenabile

florin-dobrescu-consultant-tehnic-rogbc.jpg„Sustainable Construction Materials – Materiale de Constructie Sustenabile”

19 martie 2009, Bucuresti

Motto: „Cladirile sunt raspunzatoare de o sesime din consumul de apa, de un sfert din consumul de lemn si de doua cincimi din consumul global de materiale si de energie” (Roodman and Lenssen, 1995)

In data de 19 martie, Romania Green Building Council (Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi) a organizat la Hotelul Crowne Plaza din Bucuresti un curs de o zi pe tema „Sustainable Construction Materials – Materiale de Constructie Sustenabile”, cu scopul de a-i sprijini pe producatorii, designerii si furnizorii de solutii in intelegerea optiunilor disponibile, pasilor necesari si oportunitatilor oferite de implementarea principiilor constructiilor verzi.

Cu aproximativ 70 de participanti, evenimentul s-a bucurat de un real succes. La workshop au participat reprezentanti cheie din sectorul constructiilor: firme de constructie, arhitecti, dezvoltatori, ingineri, producatori si furnizori de materiale de constructie, autoritati publice, etc. Organizatorii au oferit si un numar limitat de burse studentilor interesati.

Cursul a avut ca principal obiectiv evidentierea provocarilor si oportunitatilor din piata materialelor de constructii, in contextul evolutiilor rapide din legislatia europeana armonizata catre un cadru ecologic si sustenabil. Printre vorbitori s-au numarat: Florin Dobrescu – Consultant Tehnic al Romania Green Building Council, Anamaria Stroia si Iulia Degeratu – Ministerul Mediului, Steven Borncamp – Presedinte al Romania Green Building Council.

Au fost abordate implicatiile Directivei Europene privitoare la Eficienta Energetica a Cladirilor (EPBD), ale dezvoltarii criteriilor de acordare a Etichetei Ecologice Europene in domeniul constructiilor (M350), ale Planului de Actiune pentru Consum si Productie Sustenabile / Politica Industriala Sustenabila (SCP / SIP), ale Directivelor privitoare la Achizitiile Publice Verzi (GPP), Ecodesign, etc. Deosebit de importanta este si Directiva privitoare la Deseurile Rezultate din Constructii, care lanseaza o provocare intregii industrii: Pana in 2020 refolosirea si recuperarea deseurilor nepericuloase rezultate din constructii si demolari trebuie sa creasca pana la minimum 70%, in termeni de greutate.

Au fost abordate conceptele de dezvoltare sustenabila, de cladire verde, de design regenerativ sau cradle to cradle”, precum si transformarile profunde pe care acestea le aduc in industria materialelor de constructie si in felul in care cladirile sunt concepute, construite, exploatate, renovate si in final desfiintate.

In cadrul cursului au fost ilustrate si schemele voluntare de certificare a cladirilor verzi – LEED (SUA), BREEAM (Marea Britanie), HQE (Franta), Green Star (Australia) si CASBEE (Japonia) – prin proiecte reprezentative. Mai mult, au fost prezentate locul si rolul acestora in educarea si informarea publicului, in auditarea caracterului sustenabil si al calitatii constructiilor si in dezvoltarea standardelor industriale si a legislatiei.

Au fost descrise pe scurt caracteristicile materialelor de constructie sustenabile si contextul sustenabil al folosirii materialelor de constructie (durabilitate, ecologie, flexibilitate, refolosire, recuperare, reciclare, etc). Discutiile au continuat cu prezentarea modurilor in care un produs nociv, neecologic sau nesustenabil este convertit in produse noi si viabile, ce corespund standardelor de mediu europene si internationale si se califica pentru includerea in cladiri verzi certificate.

Au fost trecute in revista materialele si tehnologiile de constructie, incluzand:

  • materiale folosite la scara larga: cimenturi ecologice, cu o amprenta de carbon redusa cu 40%, betoane armate cu fibre naturale sau artificiale, betoane cu agregate usoare, etc
  • tehnologii de constructie traditionale ce traverseaza transformari revolutionare si au un potential verde exceptional, cum ar fi tehnicile de constructie bazate pe pamant, folosite in cladiri de birouri, turistice sau comerciale
  • materiale de constructie din era spatiala, ce patrund in practica actuala, de la aerogel (cel mai usor solid, cu performante exceptionale in izolatii) la ferestrele electrocromice si termocromice
  • materiale banale si adeseori ignorate, de la conducte, cabluri, materiale de etansare, etc, cu impact important asupra mediului si asupra eficientei folosirii resurselor naturale
  • materiale de constructii cu continut reciclat, cum ar fi geotextilele netesute si izolatiile din vata poliesterica, produse din sticle PET reciclate

Participarea reprezentantilor autoritatilor,ca si discutiile ocazionate de diferitele teme au ilustrat implicarea si preocuparile industriei privitoare la temele actuale ale sustenabilitatii si ecologiei.

Evenimentul s-a incheiat cu un cocktail pentru participanti si membrii RoGBC, facilitand colaborarea si interactiunea acestora.

Organizator:

Romania Green Building Council (www.RoGBC.org) este o asociatie non-profit si apolitica ce incurajeaza aparitia conditiilor de piata, educationale si legislative necesare transformarii industriei constructiilor si a celor adiacente in scopul crearii si renovarii unor cladiri performante care sa fie atat sustenabile, cat si profitabile. RoGBC a primit acreditarea ca „Emerging Council” (Consiliu Emergent) al World Green Building Council (www.WorldGBC.org) .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *