Eco-Rom Ambalaje, compania detinatoare a licentei marcii „Punctul Verde” in Romania si liderul pietei preluarii obligatiilor legale de reciclare a deseurilor de ambalaje, a depasit cu 14% obiectivul legal de valorificare a deseurilor de ambalaj in anul 2008. Fata de obiectivul legal de 40% aferent anului trecut, Eco-Rom Ambalaje a valorificat peste 45% din cantitatea totala de ambalaje pusa pe piata de clientii societatii. Astfel, Eco-Rom Ambalaje a recuperat si valorificat aproape 340.000 de tone de deseuri de ambalaj, din totalul de 745.000 de tone puse in circulatie de clientii sai.
La finele lui 2008, portofoliul de clienti al Eco-Rom Ambalaje se ridica la 1153 de companii, in crestere cu peste 25% fata de sfarsitul lui 2007. In anul 2008, legea obliga agentii economici sa recupereze si sa valorifice 40% din totalul ambalajelor puse pe piata, urmand ca procentul sa creasca in 2009 la 45%.
„Anul 2008 a fost unul foarte bun pentru Eco-Rom Ambalaje, atat din punct de vedere al indeplinirii obligatiilor de colectare si valorificare asumate fata de clientii nostri, cat si din punct de vedere financiar”, a declarat Mugurel Radulescu, Presedinte Eco-Rom Ambalaje. Societatea
a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 32,6 milioane de lei, cu peste 40% mai mare decat cea inregistrata in anul 2007.
Anul trecut a marcat si extinderea activitatii de colectare si valorificare de deseuri de ambalaj de la populatie, la nivelul a 42 de localitati, cu un numar total de 1,8 milioane de locuitori. In anul 2008, Eco-Rom Ambalaje a investit nu mai putin de 500.000 Euro in actiuni de sprijinire a municipalitatilor si companiilor de salubritate cu care colaboreaza pentru punerea la punct a infrastructurii si are ca obiectiv strategic extinderea operatiunilor de colectare selectiva de la populatie la scara nationala.
„In perioade de criza, o soliditate precum cea de care dispune Eco-Rom Ambalaje va conta decisiv in calitatea serviciului si chiar mentinerea pe piata. In ultimele luni ale lui 2008, pretul de achizitie al deseurilor a scazut dramatic, fapt ce a condus la disfunctionalitati si distorsiuni in activitatea companiilor de management al deseurilor” a adaugat la randul sau Dr. Ing. Sorin Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje. „Tocmai de aceea, tariful pe care Eco-Rom Ambalaje il plateste colectorilor de deseuri de ambalaj actioneaza ca o contrapondere la tendinta de scadere a preturilor materiilor prime secundare intr-o astfel de perioada de criza”, a declarat Sorin Popescu.
Potrivit legii, fiecare agent economic care pune in vanzare produse ambalate are obligatia de a asigura reciclarea unui procentaj din acestea, in caz contrar fiind penalizat fiscal. Anul trecut, contributiile pentru neindeplinirea obiectivelor legale de reciclare si valorificare s-au dublat, de la
1 leu la 2 lei pe kg de ambalaj.
Companiile aleg sa externalizaze colectarea si valorificarea propriilor ambalaje catre firme specializate, care asigura indeplinirea obligatiilor legale, recuperand si recicland in contul lor cantitatile datorate. Potrivit angajamentelor asumate de Romania in momentul aderarii la Uniunea Europeana, cantitatea totala a deseurilor de ambalaj care trebuie valorificata urmeaza sa creasca
an de an pana la atingerea pragului de 60% la orizontul anului 2013. Pentru a atinge acest obiectiv, este necesar ca ponderea cantitatii de deseuri colectate de la populatie sa creasca semnificativ, tinand cont de faptul ca la populatie se regasesc aproximativ 60% din cantitatile totale de deseuri de ambalaj puse pe piata. Anul trecut, cantitatile colectate de la populatie cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje au insumat aproximativ 12.000 de tone de deseuri de ambalaj, ceea ce inseamna 3,5% din totalul cantitatii de deseuri de ambalaj valorificate de organizatie in anul 2008.
Eco-Rom Ambalaje a fost infiintata la sfarsitul anului 2003 de un grup de companii importante ce activeaza pe piata romaneasca. Acestea au luat initiativa implementarii la nivel national a sistemului „Punctul Verde” („Der Grune Punkt”). In prezent, Eco-Rom Ambalaje are parteneriate cu peste 150 de companii din domeniul managementului deseurilor.