Ministerul Mediului si Consiliul Concurentei isi dau mana ca padurile sa fie vandute cat mai ieftin in continuare

Ministerul Mediului și Consiliul Concurenței își dau mâna ca pădurile să fie vândute cât mai ieftin în continuare
Ministerul Mediului si Consiliul Concurentei isi dau mana ca padurile sa fie vandute cat mai ieftin in continuare
Ministerul Mediului si Consiliul Concurentei isi dau mana ca padurile sa fie vandute cat mai ieftin in continuare

Dupa boicotul organizat de agentii economici care se ocupa cu defrisarea padurilor, cand nu s-au prezentat la ultima licitatie organizata de RNP ROMSILVA pentru masa lemnoasa pe picior – pe motiv ca preturile de pornire sunt exagerat de mari -, mediul si concurenta le sar acestora in ajutor.

Printr-un comunicat difuzat saptamana trecuta, Ministerul Mediului a constatat ca preturile stabilite de conducerea ROMSILVA sunt prea ridicate. De asemenea, pentru a veni in sprijinul celor interesati de exploatarea cat mai putin costisitoare a acestei bogatii si impotriva interesului national, Consiliul Concurentei minte de ingheata apele.

Boicot pentru continuarea defrisarilor pe nimic

Potrivit noului Cod silvic al Romaniei, caruia presedintelui Klaus Iohannis si liberalii s-au opus cat le-a stat in putinta, preturile pentru masa lemnoasa pe picior (adica din padure) se stabilesc de catre ROMSILVA. La ultima licitatie, pretul de pornire, in functie de specii, grade de accesibilitate si tehnologia de exploatare a fost stabilit la o valoare intre 70 – 300% mai mare decat in anul 2010. In replica, operatorii economici au boicotat licitatia prin neprezentare, preferand sa importe lemnul sau sa-si limiteze activitatea, ceea ce nu este rau deloc, dupa 26 de ani in care padurile tarii au fost masacrate excesiv si la preturi modice. Acum, contestatarii, sustinuti de liberali, vor ca pretul de referinta al licitatiilor sa fie cel din 2014, eventual actualizat cu indicele de inflatie. Desigur, acestia nu amintesc nimic despre faptul ca, intre 2010 – 2015, preturile la care ne referim au fost inghetate, profiturile obtinute fiind colosale, asa cum spuneam, impotriva interesului national.

Prostie comisa cu rea-credinta

Ca sa detensioneze situatia in care s-a ajuns, Ministerul Mediului a solicitat punctul de vedere al Consiliului Concurentei, care autoritate a statului a ajuns la o concluzie halucinanta: „Prevederile art. 20 alin. 4 din HG 924/2015 nu obliga administratorul fondului forestier proprietate publica la stabilirea nivelului de piata al preturilor de referinta (…) luand in considerare preturile medii ponderate de adjudecare pentru masa lemnoasa care a facut obiectul anului de productie 2015 (…)” si, ca sa se acopere intr-o oarecare masura, „(…) preturile de referinta trebuie stabilite in functie de conditiile de piata”. Altfel spus, Consiliul Concurentei considera ca preturile de referinta trebuie sa fie la fel ca anul trecut, in ciuda faptului ca cele din 2015 nu s-au majorat din 2010, ceea ce este o prostie comisa cu rea-intentie de catre autoritatile statului.

Consiliul Concurentei a mintit

Conform articolului de lege invocat de concurenta, „Pretul de pornire la licitatie pentru masa lemnoasa pe picior se fundamenteaza pornind de la nivelul de piata a preturilor de referinta pe specii, pe grade de accesibilitate, pe sortimente si in functie de tehnologia de exploatare, aprobate, in conditiile legii, prin decizie a conducatorului administratorului fondului forestier proprietate publica a statului si nu poate fi mai mic decat acestea”. De unde se poate concluziona foarte clar ca ROMSILVA stabileste preturile respective. Iar cand le-a stabilit, administratorul fondului forestier a tinut cont de faptul ca nivelul din 2010-2015 nu reflecta realitatea si nici preturile de circulatie europeana a masei lemnoase pe picior. Deci, concurenta a mintit.

O alta deturnare a adevarului, comisa de Consiliul Concurentei, de data asta prin omisiune, consta in faptul ca s-a uitat citarea si alineatului urmator, care prevede: „Nivelul preturilor de referinta prevazute la alin. (4) se actualizeaza anual, inainte de licitatia principala, in functie de structura masei lemnoase aprobata la recoltare pentru anul urmator, de evolutia indicelui preturilor de consum si de evolutia costurilor medii pentru regenerarea, ingrijirea si conducerea arboretelor”. Obligatie care revine tot RNP ROMSILVA, trasa acum de urechi de Ministerul Mediului, fiindca incearca sa descurajeze defrisarile fara discernamant ale padurilor patriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *