Ministrul Doina Pana: Codul Silvic va fi adoptat in acest an

Ministrul Doina Pana: Codul Silvic va fi adoptat in acest an
Ministrul Doina Pana: Codul Silvic va fi adoptat in acest an

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, crede ca proiectul noului Cod Silvic va fi adoptat in acest an, iar, in paralel, se va lucra la Statutul personalului silvic si la Regulamentul de exploatare a masei lemnoase.

„Am convenit sa ne intalnim cat de curand si sa ne aplecam asupra Statutului personalului silvic si a Regulamentului de exploatare a masei lemnoase, printr-o hotarare de Guvern, care este un document subsecvent, imediat ce se va promulga Codul Silvic, incat sa nu mai intarziem foarte mult”, a declarat ministrul Doina Pana, prezenta la Adunarea Generala a Asociatiei Administratorilor de Paduri din Romania.
Potrivit oficialului guvernamental, mai exista un singur amendament care trebuie discutat, aparut la Comisia de mediu a Camerei Deputatilor, amendament referitor la „micii agenti economici care fac exploatare”. „Am incredere ca va iesi foarte repede si nu vreau sa stam pana iese Codul Silvic si sa nu avem Regulamentul”, a precizat ministrul Pana.

Gabriel Stanciu (presedintele Asociatiei Administratorilor de Paduri): Avem nevoie de acest Cod Silvic

Presedintele Asociatiei Administratorilor de Paduri din Romania, ing. Gabriel Stanciu, considera ca adoptarea proiectului Codului Silvic reprezinta o necesitate, fiind cea mai buna varianta din ultimii 20 ani.

„Acest Cod Silvic de care s-a povestit foarte mult in ultima vreme este lucrart in proportie foarte mare de specialisti, doamna ministru a avut inspiratia sa adune toti actorii din sectorul silvic, sa-i puna la masa si sa lucreze ei. Noi am lucrat. A iesit o varianta de fond, iar parerea mea si a multora este ca avem poate cea mai buna varianta de Cod de dupa Revolutie.

Rezolva foarte multe probleme legate de micile proprietati, de mediu, de amenajament, de favorizarea dezvoltarii locale prin prelucrare locala a lemnului, prin masuri antimonopol si multe, multe altele”, a declarat ing. Gabriel Stanciu, la finalul Adunarii Generale a Administratorilor de Paduri din Romania.

Acesta a tinut sa puncteze deschiderea ministrului deleagt Doina Pana fata de problematica din domeniu si „faptul ca s-a batut pentru a promova acest Cod”. „Toti cei care am lucrat la acest Cod Silvic vom fi alaturi pentru a-l promova. Avem nevoie de acest Cod Silvic”, a adaugat acesta.

Niculae Tucunel (presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania): A venit timpul ca lucrurile sa fie taiate din radacina
Presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania, Nicolae Tucunel, spune ca structura pe care o reprezinta este „adepta regulilor”, iar agentii economici simt nevoia de a elimina prin reguli orice tentatie de sustragere de material lemnos.

„A venit timpul in care lucrurile sa fie taiate de la radacina si sunt foarte multe lucruri intreprinse in aceasta directie. Sustinem promovarea Codului Silvic, sustinem aplicarea HG 470 si avem rugamintea, ca intr-un timp scurt, sa fie elaborat si emis prin hotarare de Guvern un Regulament de vanzare a masei lemnoase, unitar la nivel de fond forestier romanesc, si un Regulament de atestare a agentilor economici, astfel incat sa nu poata sa intre in padure oricine doreste acest lucru”, a punctat presedintele ASFOR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *