Ministrul Mediului preda autoritatilor covasnene contractele pentru extinderea canalizarii

    Ministrul Mediului, Korodi Attila, a inmanat, vineri, la Sfantu Gheorghe, contractele prin care ministerul finanteaza proiectele privind reabilitarea si extinderea retelelor de canalizare si de apa potabila din orasele Baraolt si Covasna, valoarea investitiei depasind 36,8 milioane lei.

    Potrivt Mediafax, Korodi Attila a declarat ca cele doua orase din judetul Covasna se afla printre localitatile care primesc sprijin guvernamental pentru construirea si reabilitarea retelelor de apa potabila si canalizare.

    Ministrul Mediului a inmanat primarilor oraselor Covasna si Baraolt, respectiv Zsuffa Levente si Nagy Istvan, contractele de subventionare, valoarea totala a proiectelor fiind de 36,8 milioane lei.

    Korodi a subliniat importanta acestor investitii din punct de vedere al protectiei mediului, dar si din cel al dezvoltarii turistice si economice a celor doua orase.

    In urmatorii trei ani, orasul Covasna va beneficia de 17,3 milioane lei, iar Baraolt de 19,536 milioane lei, din care Ministerul Mediului finanteaza 85%, diferenta fiind suportata din bugetul local al celor doua orase sau printr-un parteneriat public privat.

    Orasul Baraolt se confrunta cu probleme grave privind furnizarea apei potabile, in urma cu ceva vreme conducerea APM Covasna informand chiar ca nu recomanda consumul apei potabile furnizate populatiei de S.C. Goscom SA Baraolt.

    Conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului Covasna a atras atentia asupra faptului ca apa care intra in statia de epurare a orasului Baraolt este mai curata decat cea care iese din statie. Statia de epurare a fost construita la sfarsitul anilor 70 si problemele sunt cauzate de faptul ca statia a fost proiectata pentru a prelucra o cantitate mai mare de apa menajera, industriala, iar dupa inchiderea marilor intreprinderi din oras, consumul de apa a scazut foarte mult. Din acest motiv, dilutia este redusa, motiv pentru care tehnologia nu face fata noilor cerinte.

    In ceea ce priveste orasul Covasna, potrivit autoritatilor locale si judetene, daca nu se investeste in sistemul de apa si canalizare, se pune in pericol dezvoltarea turistica a statiunii. In prezent, doar circa 40 la suta din strazi dispun de retea de canalizare, iar primarul Zsuffa Levente a subliniat, vineri, ca exista zacaminte de apa minerala foarte importante, care trebuie protejate de infiltratii.

    Sursa: Gandul

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *