Monoglutamat de sodiu (MSG sau E621), drogul din alimente

Monoglutamat de sodiu (MSG sau E621), drogul din alimente
Monoglutamat de sodiu (MSG sau E621), drogul din alimente

Monoglutamatul de sodiu este sarea de sodiu a aminoacidului numit acid glutamic si este o forma de glutamat. Hm…apetisant, ce zici?

Glutamatul e un aminoacid ce se gaseste in mod natural in aproape toate alimentele, mai cu seama in cele cu continut bogat in proteine.

E621 sau monoglutamatul de sodiu se foloseste ca potentiator de aroma in diferite preparate culinare pregatite acasa si la restaurant, dar mai cu seama insemipreparatele existente in comert(mezeluri, preparate din peste, semipreparate, sucuri, sosuri de diferite tipuri, alimente congelate, preparate din lapte etc.).

Nu s-a elucidat pe deplin mecanismul prin care aceasta substanta da un plus de savoare aliemntelor, dar multi oameni de stiinta sunt de parere ca MSG stimuleaza receptorii de glutamat de la nivelul limbii, amplificand asatfel gustul.

Monoglutamatul  de sodiu a intrat in colimatorul atentiei publice in principal din cauza reactiilor la mancarea chinezeasca, acuzate de unii oameni – temutul „sindrom al restaurantului chinezesc”.
Pentru cei care cred ca s-ar putea sa reactioneze prost la MSG, iata ce simptome au fost inregistrate:

  • senzatii de usturime la nivelul cefei, antebratuilui si pieptului
  • amorteala la nivelul cefei, iradiind spre brate si spate
  • furnicaturi, caldura si slabiciune la nivelul fetei, tamplelor, gatului, bratelor si zionei superioare a spatelui
  • presiune sau constrictie la nivelul fetei
  • dureri in piept
  • dureri de cap
  • greata
  • ritm cardiac accelerat
  • spasm bronsic (respiratie dificila) la persoanele astmatice cu intoleranta la MSG
  • somnolenta
  • slabiciune

In anul 1958, Oficiul American pentru Produse Alimentare si Farmaceutice (Food and Drug Administration) a inclus monoglutamatul de sodiu in categoria substantelor recunoscute in general ca „inofensive”, alaturi de multe alte ingrediente alimentare, ca sarea, otetul si praful de copt, dar consumatorii se intreaba in continuare cat de nepericulos si de eficient este acest aditiv.

In comunitatea stiintifica exista insa un consens general, bazat pe numeroase studii biochimice, toxicologice si medicale desfasurate in ultimii 20 de ani, potrivit caruia MSG  nu reprezinta nici un pericol pentru populatie.

Testele realizate pe animale au aratat clar ca monoglutamatul de sodiu creeaza probleme la nivel neurologic, insa unii cercetatori cred ca nu este suficient pentru a panica populatia. Insa, cu toate aceste controverse, s-a luat hotararea ca monoglutamatul de sodiu sa nu poata fi utilizat in nici unul dintre produsele alimentare destinate sugarilor si copiilor foarte mici, masura care se aplica si in tara noastra.

Care sunt efectele pe termen lung  ale consumului crescut de monoglutamat asupra sanatatii omului? Nimeni nu stie. Si, probabil, mult timp de acum incolo va fi un secret bine pazit de marii producatori, atat din industria alimentara cat si din cea farmaceutica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *