New York sau Dubai: De la desert si paduri la zgarie nori

    New York sau Dubai: De la desert si paduri la zgarie nori

    Cine isi poate imagina ce a simtit Henry Hudson in 1609, cand vasul sau a ancorat in golful New York? In fata lui se intindea o padure deasa cu o fauna incredibila, care, 402 ani mai tarziu s-a transformat intr-un “stufaris” de cladiri si betoane cu atat de putin spatiu verde incat e greu de crezut ca Hudson nu a descoperit de fapt un desert.

    In timp ce New York-ul a inlocuit o padure in adevaratul sens al cuvantului, in Emiratele Arabe, pe locul Dubaiului, in urma cu doar 20 de ani era doar nisip cat vedeai cu ochi. Un alt exemplu al dezvoltarii in ritmuri ametitoare este Las Vegas-ul. Din 1973 si pana in 2011 orasul jocurilor de noroc si al pariurilor s-a marit ca suprafata de peste 10 ori.

    Proiectul Manhattan si castorul Jose

    Un castor pe nume Jose ce a aparut in New York in 2007 la 200 de ani dupa ce ultimul exemplar a fost vazut in Bronx le-a adus aminte americanilor de “fata” Manhattan-ului atunci cand a fost descoperit de capitanul Henry Hudson intr-o dupa-masa de septembrie. Cei mai multi locuitori si turisti trec zilnic pe Fifth Avenue «faimosul bulevardul ce desparte orasul in partile de est si vest» si nici nu isi imagineaza ca in 1609 aici erau probabil paduri seculare si mlastini.

    Eric Sanderson, ecolog la Societatea Conservarii Vietii Salbatice a demarat inainte de 2000 un proiect indraznet de reconstituire a New York-ului. Spera ca in momentul in care americanii aveau sa vada cum arata orasul lor in urma cu 400 de ani sa constientizeze cat de importanta este viata salbatica si mentinerea ei.

    “Impreuna cu colegii mei am lucrat in ultimii zece ani la un proiect pe care il numim Mannahatta. Incercam sa descoperim ce ar fi vazut Henry Hudson in dupa-amiaza zilei de 12 septembrie 1609 cand a navigat in Golful New York. De fiecare data cand ajung la New York urc in Empire State Building, ca orice turist si de fiecare data ma intreb cum functioneaza habitatul in aceasta zona. Treptat am inceput sa citesc despre istoria si geografia orasului si am inceput sa gasesc fotografii cu plaje inguste si lungi care se gaseau sub actuala strada 125th sau ilustratii din 1740 din Greenwich Village cu doi studenti ce priveau spre o vale la umbra unui palmier si chiar am fost acolo sa caut dealul, dar nu l-am gasit si cu atat mai putin palmierul ”, a povestit Eric Sanderson la conferinta TED din New York din iulie 2009.

    Acesta a fost inceputul proiectului pentru Sanderson care pas cu pas a reusit sa descopere ca insula zgarie norilor si a celebrelor locuri precum Times Square sau Central Park a fost in urma cu 400 de ani o salbaticie extraordinara. Pe locul actualelor strazi si cartiere se afla plaje lungi de 21 de kilometri, castani, stejari, nuci, mlastini, curcani salbatici, cerbi si ursi.

    “Stim acum ca bastinatii lenape aveau o asezare destul de mare in actuala Foley Square, acolo unde existau doua iazuri, principala lor sursa de apa dulce si apoi a colonistilor olandezi si englezi. Aveau gradini de porumb si dovleac si incet incet am descoperit ca in Manhattan era 55 de ecosisteme «mai multe decat rezervatia nationala Yellowstone n.r». Am inceput sa studiem broastele, albinele, cele 85 de specii de peste, castorii de pe rauri «existau 105 km de apre curgatoare in Manhattan» si bastinasii si astfel am pus cap la cap habitatul initial”, a explicat Sanderson. Cercetarile ecologului s-au concentrat pe castori la un anumit moment, astfel ca in momentul in care a descoperit unul in New York in 2007 pe malul raului Bronx a catalogat evenimentul ca o victorie a studiului sau.

    Dupa publicarea unui volum impresionant in care a “zugravit” toata cercetarea sa, ecologul Eric Sanderson continua sa exploreze New York in cautarea unor noi indicii.

    Las Vegas, de la orasul divorturilor la orasul jocurilor de noroc

    Ce se intampla in Vegas ramane in Vegas! Orasul pacatelor! Aceste cuvinte descriu orasul Las Vegas din Statele Unite ale Americii, locul unde pariurile si jocurile de carti sunt ceva la fel de obisnuit precum aerul. Cunoscut initial ca un popas pentru calatori, apoi ca un oras al pariurilor controlat de mafie si in prezent ca o «mecca» a pariurilor si distractiei Las Vegas-ul este si locul pe care 606.656 de oameni il numesc casa.

    Strada principala a orasului numita „The Strip” a fost ceea dea lungul carora au aparut primele constructii, aceasta fiind epicentrul intregului Las Vegas. Totul a inceput in 1911 cand legea divortului a devenit mai permisibila in Statul Nevada. Astfel orice cuplu care dorea sa divorteze rapid putea sa o faca dupa implinirea a sase saptamani de rezidenta in respectivul stat. Asa au aparut primele moteluri pe strada principala, predecesorii hotelurilor si a cazinourilor.

    Legalizarea jocurilor de noroc in 1931 si construirea barajului Hoover Dam au dat startul constructiilor de tip cazino, motelurilor si a hotelurilor. In acest moment populatia ajunsese la 5.165 de oameni. Din cauza suprafetelor de teren reduse multe dintre primele cazinouri sau hoteluri au fost inlocuite de altele si altele. Un astfel este cel pe care se afla din 1999 hotelul «New Frontier», in 1930 aici era un local numit Pair-O-Dice, in 1936 a fost Ambassador Night Club, in 1939 s-a deschis 91 Cluj, iar in 1955 a fost construita prima „varianta” a hotelului.

    Burj al Arab si fascinatia Dubaiului

    Orasul in care petrolul, descoperit in 1966 a schimbat totul pentru asezarea cu prima atestare datand din 1905. Orasul Dubai este cunoscut incepand cu 1799, iar impreuna cu Abu Dhabi si alte cinci emirate au devenit in 1971 Emiratele Arabe.

    O privire de ansamblu asupra orasului in care zgarie-norii se intrec in etaje si sticla in urma cu 20 de ani dezvaluia o intindere fara prea multa vegetatie si doar cinci cladiri. Daca in 1991 pareau ca niste giganti acum au ramas „piticii” orasului. In ultimii zece ani populatia orasului aproape s-a triplat, astfel daca in 1995 erau 674.000 de oameni in 2010 numarul lor ajungea la 1,5 milioane.

    In Dubai punctul culminant din punct de vedere imobiliar a fost atins intre 1980 si 1990 aici fiind construite unele dintre cele mai interesante si in acelasi timp inalte cladiri din lume precum Burj al Arab sau Burj Khalifa, cel mai inalt turn din lume (828 de metri).

    Afla ce a fost inainte si cine a trait acolo

    Central Park Zoo – Cel mai probabil zona era acoperita de artari rosii si stejari, iar printre ei se plimbau castori, soareci de camp si veverite. Cea mai apropiata asezare a bastinasilor lenape se afla la 1,2 kilometri si cea mai apropiata carare la 660 de metri.

    Memorialul World Trade Center – Pe locul fostelor turnuri gemene se “jucau” acum 400 de ani printre ferigi, stejari, banuti, ciresi amari vietuitoare precum veverite, ratoni si soareci

    Riverside Park (de la strada 110 la strada 133) – La doar 430 de metri de actualul parc se afla o asezare lenape

    Eric Sanderson, ecologistul care a salvat Manhattan-ul

    Eric Sanderson, cel care a redescoperit Manhattan-ul lui Henry Huson a realizat in 2002 harta numita „Human Footprint” (Amprenta Omului – n.r) ce analiza efectul omului asupra mediului. In ultimii ani a contribuit la salvarea si protejarea mai multor specii precum tigri, ursi, jaguari, crocodilul American sau bizonul din America de Nord.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *