A mai cazut un mit, acela conform caruia produsele bio sunt in totalitate naturale si nu intra deloc in contact cu substante sintetice. Un raport anual al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) indica pentru prima data existenta de pesticide si in produsele organice.
alimente organice
Din totalul mostrelor analizate, 96% au fost in conformitate cu Nivelul Maxim de Reziduuri (MRL) pentru pesticide, iar 4% au depasit acest nivel. Rezultatele raportului de anul acesta, care a analizat mostre colectate in 2007, sunt mai bune decat cele din anul precedent, cand 5% din mostre depaseau MRL.

Reziduurile a 354 de pesticide au fost gasite in cantitati masurabile in fructe si legume, in timp ce resturile a 72 de pesticide au fost depistate in cereale.

Iar daca cerealele, fructele si legumele crescute in mod conventional au tendinta de a depasi mai des limitele admise pentru pesticide, existenta acestora in cazul celor organice este ingrijoratoare.

Si asta indiferent de cantitate, pentru ca aceste produse sunt, in general, vandute ca fiind lipsite de pesticide. Concluziile cercetarii EFSA au fost confirmate si de Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara. „Am avertizat de nenumarate ori ca pesticidele sunt prezente si in produsele bio, si iata ca raportul UE imi da dreptate. Nu tot ceea ce costa putin este si natural”, a declarat Minea.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here