„Nu toti tulcenii sunt obisnuiti sa colecteze separat deseurile de ambalaje, dar suntem pregatiti sa continuam lupta si realizam ca merita efortul zi de zi”

"Nu toti tulcenii sunt obisnuiti sa colecteze separat deseurile de ambalaje, dar suntem pregatiti sa continuam lupta si realizam ca merita efortul zi de zi"
„Nu toti tulcenii sunt obisnuiti sa colecteze separat deseurile de ambalaje, dar suntem pregatiti sa continuam lupta si realizam ca merita efortul zi de zi”

Sustine Constantin Hogea, primarul Municipiului Tulcea, in interviul acordat portalului Administratie.ro in care vorbeste despre castigarea de catre orasul de pe malul Dunarii a titlului de „Oras al Reciclarii” pe anul 2013 si despre prioritatile municipalitatii in domeniul ecologiei si protejarii mediului.

Constantin Hogea anunta ca a fost initiat proiectul de reconstructie a polderului Zaghen, o mini-delta la marginea orasului, proiect care va sustine un nou ciclu de dezvoltare durabila, prin imbunatatirea protectiei mediului si de asemenea a fost demarata actiunea de impadurire a unui teren de 70 de hectare situat in extravilanul municipiului Tulcea.

– Care au fost motivele pentru care ati decis sa va inscrieti in competitia „Orasul Reciclarii” si in ce fel s-a implicat municipalitatea in acest program?
– Odata cu invitatia lansata de Eco-Rom Ambalaje de a „lupta” in competitia „Orasul Reciclarii”, am decis sa ne implicam in primul rand datorita faptului ca, pentru noi, a avea un oras curat este o prioritate. Primaria Municipiului Tulcea se implica activ in tot ceea ce inseamna actiunile de protejare a mediului, pentru ca suntem constienti de responsabilitatea noastra in acest sens, de rolul pe care il avem in dezvoltarea unui sistem de colectare separata a deseurilor cat mai eficient si performant si, mai mult decat atat, de modelul pe care trebuie sa il oferim comunitatii.
Astfel, pe tot parcursul celor 6 luni de competitie am decis sa ne pefectionam serviciul de colectare separata a deseurilor de ambalaje, urmarind cu atentie criteriile concursului: am verificat calitatea containerelor colorate din oras, accesul locuitorilor la acestea, calitatea deseurilor depuse separat si, poate cel mai important lucru, l-am avut in permanenta alaturi pe cel mai important aliat – cetateanul. I-am informat pe tulceni despre „batalia” in care orasul nostru s-a implicat, facand apel la responsabilitatea si spiritul lor civic, astfel incat impreuna sa demonstram ca Tulcea este un oras al reciclarii. Si nu putem decat sa ne bucuram si sa fim mandri pentru titlul castigat.

– Cum au reactionat cetatenii la apelul Primariei privind colectarea separata a deseurilor si care credeti ca vor fi urmarile pe termen lung pentru municipiul Tulcea din acest punct de vedere?
– Tulcenii au fost receptivi la apelul nostru de a demonstra, inca o data, ca au inteles cat de important este sa colectam separat deseurile. Ne-am mobilizat si implicat si doar impreuna am putut castiga marele premiu al competitiei „Orasul Reciclarii”. Dar suntem constienti ca acest lucru se datoreaza faptului ca am inceput acest sistem acum 7 ani, cand multi nici nu se gandeau la acest domeniu. Personal m-am implicat in implementarea acestui sistem pentru ca i-am vazut avantajele si beneficiile pe care le poate aduce comunitatii noastre: ne ajuta sa reducem cantitatea de gunoi depus pe groapa, sa ne indeplinim obligatiile nationale, sa cream locuri de munca si materie prima secundara si, nu in ultimul rand, sa reducem poluarea si sa ne mentinem orasul curat si civilizat.
Si, inca de atunci, am inceput actiunile de informare si educare a tulcenilor intrucat am inteles ca formarea comportamentului de separare a deseurilor este un proces de durata. Si nu a fost deloc usor: ne-am luptat cu mentalitati gresite, lipsa de deschidere, dezinteres, comoditate, de implicare si multe altele. Si cu unele dintre ele inca ne mai luptam. De exemplu, in orasul nostru, pe perioada competitiei Orasul Reciclarii, fiecare tulcean a colectat separat 4 kg de deseuri de ambalaje, iar acest lucru ne arata ca mai avem mult de munca pana vom ajunge la 20 kg/an/locuitor pentru a atinge standardele europene. Nu toti locuitorii orasului nostru sunt obisnuiti sa colecteze separat toate deseurile de ambalaje, insa suntem pregatiti sa continuam lupta si realizam ca merita efortul zi de zi.
Si iata ca acum Tulcea este „Orasul Reciclarii” in Romania si ne mandrim de aceasta realizare. Iar pe termen lung acest lucru nu ne poate aduce decat beneficii: ne vom mentine statutul dobandit si, prin parteneriatul cu Eco-Rom Ambalaje, ne propunem sa dezvoltam, extindem si imbunatatim sistemul existent. De asemenea, dorim sa ne implicam si anul viitor in competitia „Orasul Reciclarii”, unde, desi suntem constienti ca lupta va fi mai acerba, vom face tot posibilul sa castigam.

– Unde va fi amenajata zona de picnic care reprezinta marele premiu al acestui concurs si cand va fi ea data in folosinta?
– Conform regulamentului competitiei, Primaria Municipiului Tulcea trebuie sa puna la dispozitie o suprafata de pana in 2.500 mp pentru amenajarea locului de picnic. Acesta din urma va fi realizat dupa proiectul ,,Pallet Picnic Park” si va fi un spatiu inedit, construit in totalitate din module de paleti din lemn. In vederea amplasarii acestuia trebuie, de asemenea, sa avem in vedere urmatoarele aspecte: amplasamentul sa fie, preferabil, langa apa, sa existe acces la utilitati si investitia sa poata fi pazita, ulterior finalizarii. Locul stabilit impreuna cu organizata Eco-Rom Ambalaje se afla intre bazinul de inot didactic si plaja amenajata a lacului Ciuperca. De asemenea, ne dorim sa incepem amenajarea spatiului de picnic la data de 1 iulie si speram ca acesta sa fie, pe langa un spatiu 100% eco, un loc primitor si relaxant pentru tulceni.

– In ce alte proiecte de mediu si ecologice este implicata sau se va implica in viitorul apropiat Primaria Municipiului Tulcea?
– Primaria municipiului Tulcea a initiat proiectul de reconstructie a polderului Zaghen, o mini-delta la marginea orasului, proiect care a fost premiat in anul 2011, obtinandu-se titlul de „Primaria verde”. Proiectul va sustine un nou ciclu de dezvoltare durabila, prin imbunatatirea protectiei mediului si va demostrarea rolul reconstructiei zonelor umede pentru ecologie, economie, agrement, implicarea comunitatilor, monitoring, cercetare si educatie. Transformarea unei zone umede fara importanta economica, intr-un loc pentru agrement, cercetare si educatie, va crea o adevararata alternativa turistica pentru vizitatorii care nu au ragazul de a ajunge in Delta Dunarii si un loc de recreere pentru cetatenii municipiului Tulcea.
Un alt proiect de mediu este proiectul de impadurire a unui teren de 70.47 ha situat in extravilanul municipiului Tulcea. In prezent terenul este degradat, supus constant eroziunii. Impadurirea acestei suprafete va conduce la repunerea terenului in circuitul economic, imbunatatirea calitatii mediului, purificarea aerului din zona si infrumusetarea peisajului. Efectele benefice ale existentei arborilor forestieri vor fi vizibile pe toata perioada de existenta a acestora.
Lucrarile de reabilitare retele de apa potabila si canalizare, construirea statiei de epurare, aflata in faza de finalizare, sunt lucrari actuale de mediu, foarte importante pentru municipalitate, ce fac parte din master planul apa – apa uzata al judetului Tulcea, preconizandu-se ca pana la finele anului 2015, furnizarea de servicii de alimentare cu apa si de canalizare sa fie in conformitate cu practicile si politicile Uniunii Europene. Refacerea infrastructurii rutiere este un alt obiectiv fixat in paralel de catre Primarie, astfel incat sa putem avea un transport local durabil si confortabil.
La proiecte verzi poate fi trecuta si centrala in cogenerare, investitie extrem de consistenta din punct de vedere financiar, care va reduce mult costurile producerii agentului termic, cu mentinerea parametrilor de calitate. As aminti si demersurile pe care le facem in prezent pentru accesarea de fonduri in vederea anveloparii blocurilor. Dupa ce in mandatul trecut am finalizat lucrarile la 25 de locuinte, acum sunt vizate blocurile turn de pe faleza orasului. Cresterea eficientei energetice a cladirilor va reduce consumul de combustibil pentru incalzirea locuintelor si va contribui la scaderea amprentei de carbon si la costuri mai reduse pentru populatie.
In urma aplicarii propunerilor de reglementare continute in prezentul PUG, suprafata rezervata spatiilor verzi la nivelul municipiului Tulcea va creste la 237,42 ha, ceea ce corespunde unei arii de 26,0 mp/loc, indice care este in concordanta cu prevederile legale in domeniu. In acelasi spirit ne propunem amenajarea unor zone verzi si de agrement in extremitatea nord-vestica a municipiului, la vest de Dealul Taberei, conservarea si intretinerea celor existente, astfel incat orasul sa aiba un aspect placut si cochet, care sa creeze un ambient plin de culoare si vitalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *