PET – (engleza) animal de casa, animal de companie. Se pare ca noi toti suntem iubitori de animale. Ne plac atat de mult incat avem zeci in jurul nostru.

Ce inseamna de fapt:

pet-1.pngPET – (PETE) – (Polyethylene terephthalate) Polietilena tereftalata. Folosire: recipiente, flacoane, fibre, izolator termic. Usor, rezistent la coroziune si reciclabil. Poate fi transformat in fibre sintetice sau folie.

pet-2.pngHDPE – (high density polyethylene) Polietilena de inalta densitate.Fabricata din petrol. Material usor reciclabil. Folosire: ambalarea detergentilor, produse de ingrijire a parului si ulei de motor, tevi de plastic, bidoane si recipienti pentru lichide, rezistent la coroziune. Se pot obtine alte ambalaje sau pungi.

pvc.pngPVC – (polyvinyl chloride) Clorura de polivinil. Folosire: conducte, jucarii, mobilier, ambalaje. Ieftin, rezistent in timp, usor de manevrat. PVC-ul este o amenintare majora pentru mediu si sanatate. Greu de reciclat, implicand costuri ridicate.

lpde.pngLDPE – (low density polyethylene) Polietilena de joasa densitate. Utilizare: in special pentru diferite ambalaje, pungi, sacose, folie. Poate fi reciclat in acelasi tip de produse.

pp.pngPP – (polipropilen) Polipropilena. Utilizare: imbracaminte, flacoane, galeti si franghii. Prin recilare se obtin fibre. Se degradeaza prin expunere directa la lumina solara, UV.

ps.pngPS – (polystyrene) Polistiren. Unul dinte cele mai folosite plasticuri. Expandat, extrudat sau spuma. O larga paleta de intrebuintare: pahare, ambalaje pentru alimente (iaurt, smantana), caserole pentru alimente, izolator termic. Este greu de reciclat, are o valoare scazuta si nu este acceptat in majoritatea centrelor de reciclare.

Derivate ale polistirenului. OPS – (oriented polystyrene) HIPS – (high impact polystyrene) XPS – (extruded polystyrene) EPS – (expanded polystyrene)

other.pngOTHER – altele (policarbonat, ABS). Orice alt tip de plastic care nu a fost mentionat. Poate fi un amestec de oricare; toate cele de mai sus sau un material plastic care nu este usor reciclabil. De evitat daca este posibil. Utilizare: o larga paleta de produse, de la CD-uri, DVD-uri pana la echipament de laborator, industria auto, carcase pentru produsele electronice si electrocasnice etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here