alimente-modificate-genetic.jpgIn mijlocul lunii August 2009 a fost prezentat de catre ministerul agriculturii in Germania noa emblema „Fara tehnologie genetica”. Sensul ei este sa faca posibila identificarea si recunoasterea produselor fara tehnologie genetica si sa creeze mai multa transparenta la cumparaturile alimentelor. Cu introducerea acestui simbol unitar a fost urmata dorinta urgenta al organizatilor de consumatori si al industriei de alimente interesata de folosirea logo-ului. Cu toate ca deja de la inceputul anului 2008 exista in germania posibilitatea legala de a declara alimente cu inscriptia „fara tehnologie genetica”, ea pana in momentul de fata a fost folosita doar ezitant, deoarece a fost perceputa de multi oameni ca fiind incompleta. A fost criticat faptul, ca la produse de origine animala trebuia respectata doar o perioada de asteptare specificata de lege dupa hranirea cu hrana genetic modificata. Pe langa asta pana acuma nu exista un sigiliu uniform, ceea ce a tulburat aditional consumatorii.

Noua eticheta intentioneaza sa alunge aceste lipse si sa regleze domeniul de produse animale mai amplu. Criteriile exacte pentru atribuirea simbolului inca nu au fost stabilite, dar aceasta urmeaza sa se intimple in urmatoarele luni. Criteriile urmeaza sa fie modelate in asa fel, incat toate intreprinderile bio/ecologice sa le indeplineasca deja, deoarece in agricultura ecologica oricum deja exista o interdictie de tehnica genetica. Asociatia nou creeata pentru alocatia simbolului s-a intilnit pentru prima oara pe 7. Septembrie 2009, pentru a defini regulile exacte. Cerintele vor fi bazate pe legea de executare pentru tehnica genetica in CE, care este supravegheata de autoritatea pentru controlul alimentelor ale landurilor germane. Primele etichetari cu noua emblema sunt asteptate pentru aceasta toamna.

Organizatiile ecologice germane au salutat introducerea noului simbol: Alimente bio se produc oricum fara tehnica genetica, dar toata industria bio are un interes foarte mare, ca simbolul sa fie folosit intensiv chiar de toata industria alimentara. Fiecare agricultor care gospodareste conventional,care se fereste si pe camp dar si la furaj de tehnica genetica, micsoreaza riscul de contaminare al alimentelor bio. Aceasta duce la dezarmarea problemei de coexistenta pe campuri si usureaza cooperatia intreprinderilor in sate – indiferent daca ele gospodaresc ecologic sau conventional. Surse si informatii aditionale: www.bmelv.de , www.transgen.de
Bernadette Meier, EkoConnect e. V.
Traducere: Uwe Leonhardt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here