OMS: Peste 200 de boli pot fi transmise prin alimente, iar unele foarte grave pot duce la deces

OMS: Peste 200 de boli pot fi transmise prin alimente, iar unele foarte grave pot duce la deces
OMS: Peste 200 de boli pot fi transmise prin alimente, iar unele foarte grave pot duce la deces

Peste 200 de boli pot fi transmise prin alimente, iar unele foarte grave pot duce la deces, cele mai multe suferinte fiind cauzate de bacterii si virusuri, dar si de substante chimice folosite in procesul de preparare a alimentelor, a declarat marti reprezentantul OMS Romania, Victor Olsavszky.

„Bolile pot fi cauzate de bacterii, de virusuri, de germeni patogeni, dar si de substante chimice, care pot scapa in procesul tehnologic si contamineaza alimentele. De aici necesitatea de a controla strict procesul tehnologic in tot lantul alimentar”, a spus Olsavszky, cu ocazia Zile Mondiale a Sanatatii, care in acest an are ca tema siguranta alimentara, scrie Mediafax

Reprezentantul OMS Romania a precizat ca sunt si virusuri si bacterii bune, care sunt folosite la prepararea alimentelor.

„Daca ne intoarcem la patogeni, bacterii sau virusuri, pot fi cei de care avem nevoie, care sunt folositi la prepararea unor alimente, dar si o alta categorie, care nu au ce cauta in alimente. Salmonella se gaseste in principal in oua, adica oul este calea de transmitere. Exista reguli foarte stricte in ceea ce priveste trasabilitatea, adica stim exact de unde vine un ou, cand ajunge pe raft. Exista programe clare de testare in ferme, astfel ca am reusit reducerea cu peste 50 la suta a salmonellozelor transmise prin oua”, a mai spus Olsavszky.

Simptomele bolii sunt, ca la orice boala infectioasa pe tractul digestiv, greturi, varsaturi, dureri de stomac, diaree si stare generala alterata. Unele forme ale bolii trec fara tratament, doar cu echilibrarea hidrica, altele necesita tratament, internare in spital, in timp ce formele grave por duce chiar la deces.

Victor Olsavszky a precizat ca au fost 55 de cazuri de deces din cauza contaminarii unor alimente cu Escherichia coli (E.coli). El a subliniat ca oamenii trebuie sa cumpere alimente din magazine autorizate, si nu de pe strada, pentru a evita imbolnavirile.

O alta boala care tine de igiena alimentara este trichineloza. Rata incidentei anuale a trichinelozei a fost, in 2013, de 0,94 la suta de mii de locuitori, in scadere cu 9,5 la suta fata de incidenta din 2012.

Desi exista o tendinta descendenta a incidentei cazurilor inregistrate in ultimii zece ani, Romania are cele mai multe cazuri de trichineloza inregistrate in Europa, ceea ce ridica grave semne de intrebare asupra aplicarii masurilor de prevenire, de educare a populatiei si de control, se mai arata in raportulul INSP.

Siguranta alimentatiei este tema din acest an a Zilei Mondiale a Sanatatii, sarbatorita in fiecare an in 7 aprilie, pentru a marca intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 1948.

OMS estimeaza ca numarul cazurilor de boli transmise prin alimente este mult mai mare decat cel raportat, riscurile fiind sporite de complexitatea lantului alimentar.

Numarul persoanelor care se imbolnavesc din cauza chimicalelor din alimente si a microorganismelor, cum ar fi Salmonella, ar trebui sa fie un semnal de alarma, in conditiile in care oamenii au acces mai mare la alimente transportate de pe un continent pe altul, sustine OMS.

Potrivit OMS pentru Europa, lantul alimentar este mai mare si mai complex decat oricand, iar dezvoltarea demografica, culturala, economica si a mediului, respectiv globalizarea comertului, a turismului si migratiei, imbatranirea populatiei, schimbarea tendintelor si obiceiurilor consumatorilor, noile tehnologii, situatiile de urgenta, modificarile climaterice si fenomenele meteo extreme aduc cu ele riscuri din in ce mai mari pentru sanatatea alimentatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *