ONU: Oamenii de stiinta cer introducerea rationalizarii in tarile dezvoltate

ONU: Oamenii de stiinta cer introducerea rationalizarii in tarile dezvoltate

Incalzirea globala a devenit atat de serioasa incat expertii propun reintroducerea rationalizarii resurselor, in tarile dezvoltate, dupa modelul din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Intr-o serie de documente publicate de Societatea Regala din Marea Britanie, fizicienii si chimistii din mai multe institutii internationale, inclusiv Universitatea Oxford si Met Office, au fost de acord ca actualele masuri nu sunt suficiente, potrivit The Telegraph.

Daca emisiile de carbon nu sunt reduse drastic in urmatorii zece ani, temperaturile vor creste pana in 2060 cu mai mult de 4 grade Celsius, provocand inundatii, seceta si migratie in masa.

In timpul intalnirii din Cancun, Mexic, oamenii de stiinta au cerut introducerea unor masuri mai dure.

Intr-un document, profesorul Kevin Anderson, directorul Centrului Tyndall pentru Cercetarea Climei, spune ca singura metoda pentru a reduce eficient emisiile de carbon, in timp ce natiunile sarace continua sa creasca, este oprirea cresterii economice din tarile dezvoltate pentru urmatorii zece ani.

Aceasta va insemna o schimbare drastica in stilul de viata pentru multi oameni din tari precum Marea Britanie, pentru ca toti vor trebui sa cumpere produse si servicii „cu mai putin” carbon. Acesta spune ca politicienii ar trebui sa ia in considerare sistemul de rationalizare introdus in perioada de criza din anii ’30 si ’40.

Aceasta ar insemna limitarea consumului de energie electrica, ceea ce va duce la fortarea opririi incalzirii, stingerea luminilor si inlocuirea aparaturii electrice vechi, precum frigiderele imense cu alte modele mai eficiente. Alimentele aduse de la distante mari ar putea fi interzise, precum si bunurile care necesita cantitati mari de energie pentru fabricare.

„Al Doilea Razboi Mondial si conceptul de rationalizare este ceva care trebuie sa luam serios in considerare daca vrem sa facem fata problemei”, a spus acesta.

Anderson precizeaza ca oprirea cresterii economice nu inseamna neaparat o recesiune sau un stil de viata mai rau, ci inseamna schimbarea modului de a trai, prin folosirea sistemului public de transport si purtarea unei haine in locul incalzirii acelei camere.

„Nu spun ca trebuie sa ne intoarcem sa traim iar in pesteri. Emisiile noastre erau cu mult mai mici acum zece ani si am fost bine atunci”, a spus acesta.

Ultima runda de negocieri, din Copenhaga, nu a adus vreun rezultat. De aceasta data, 194 de tari se intalnesc din nou pentru a incerca sa ajunga la o intelegere si sa se stabileasca tintele pentru reducerea emisiilor de carbon. In acest moment, efortul se concentreaza pe reducerea emisiei de carbon cu 50 % pana in 2050, pentru a ajunge nivelul din anii ’90.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *