Oprirea defrisarilor in Gorj continua: Bankwatch si Greenpeace opresc in instanta defrisarea a inca 130 hectare de padure

Suprapunerea Carierei Pinoasa cu satul Timiseni.
Suprapunerea Carierei Pinoasa cu satul Timiseni.

Bankwatch Romania si Greenpeace Romania  au obtinut in instanta anularea acordului de mediu [1] pentru defrisarea a 130 de hectare de padure unde ar fi urmat sa se extinda cariera de lignit Pinoasa, judetul Gorj[1]. Ca ordin de marime, cele 130 de hectare ale caror defrisare a fost acum prevenita reprezinta suprafata insumata a aproximativ 260 terenuri de fotbal.

Tribunalul Bucuresti a anulat acordul de mediu pentru ca el a fost emis doar pentru defrisare, fara a lua in calcul ca aceasta nu ar avea loc daca nu s-ar extinde cariera de lignit. Acesta este de fapt principalul proiect care duce in realitate la un impact asupra mediului mult mai mare.

Extinderea exploatarii de lignit nu este evaluata deloc, acordul de mediu nu prevede masuri de compensare a lucrarilor de defrisare, nu au fost analizate efectele cumulative ale acestui proiect cu ale altor proiecte de defrisare si extindere de cariera din aceeasi zona, tinand seama de faptul ca in zona Rovinari mai exista inca 10 cariere care se extind pe sute de hectare impadurite.  Toate apartin Complexului Energetic Oltenia.

Nu este analizat nici impactul asupra sanatatii populatiei si nici cel social din satele invecinate fiindca, pe langa paduri, carierele de lignit mai inghit si satele invecinate. Mare parte a satului Timiseni a fost rasa de pe fata pamantului in urma extinderii exploatarilor de suprafata ale Carierei Pinoasa.

”SC CEO SA refuza sa recunoasca obligativitatea realizarii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, in ciuda procedurii de infringement deschisa de Comisia Europeana si a hotararilor instantelor judecatoresti, insistand sa aplice in 2015 legislatia din anii 1970 – 1980 cand au fost demarate primele exploatari de carbune in zona. Solicitam SC CEO SA sa parcurga o procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru toate exploatarile de carbune pe care le detine, in conformitate cu legislatia privind protectia mediului, in vigoare astazi” a declarat avocat Catalina Radulescu.

“Padurea are un rol important in absorbirea dioxidului de carbon, gazul cu cel mai mare impact asupra climei globale. SC CEO SA vrea sa taie padurea pentru a extrage carbune pe care sa il arda in termocentrale, cauzand astfel un prejudiciu dublu mediului natural, un prejudiciu ireparabil. Sustinem ca la momentul actual Romania dispune de suficiente resurse energetice curate pentru a renunta la arderea carbunelui in termocentrale si ca acest lucru ar trebui sa se regaseasca in viitoarea strategie energetica nationala.” a spus Ionut Cepraga, coordonator de campanii al Greenpeace Romania.

Aceasta victorie in instanta este cea mai recenta dintr-o serie in care, pana acum s-au obtinut anularea a 27 de decizii de defrisare, insumand ­­­ 22 de hectare de padure, emise de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Ramnicu Valcea[2], in vederea extinderii carierei Rosia si anularea acordului de mediu pentru defrisari  pe o suprafata de 59 de hectare[3], in zona carierei Tismana 1.

In calitate de parate, Complexul Energetic Oltenia si Agentia pentru Protectia Mediului Gorj vor putea contesta decizia instantei in termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs. Pana la acest moment, decizia instantei nu a fost comunicata formal partilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *