Oradea – Capitala Verde nu e chiar atat de verde

Oradea – Capitala Verde nu e chiar atat de verde

Administratia locala oradeana a comandat elaborarea unui nou Plan Urbanistic General al municipiului, document care, intr-un capitol de imbunatatire a calitatii mediului, scoate in vedere o serie de aspecte negative. Suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor nu este de 26 mp, cum prevad normele europene, ci de 17 mp, iar toaletarile efectuate ucid arborii.

Organizatiile de mediu au primit din partea administratiei locale, zilele trecute, un document, intitulat „Propuneri pentru imbunatatirea calitatii mediului in contextul noului Plan Urbanistic General al municipiului Oradea”, ce se intinde pe 28 de pagini. Concluziile enuntate in acest act sunt ingrijoratoare. Potrivit studiului, cel mai mare poluator este CET-ul, eliminand in atmosfera cantitati foarte mari de substante poluante: 22.382 tone de dioxid de sulf, peste 1.446 tone de oxizi de azot si peste 3.117,84 tone de pulberi anual (la nivelul anului 2011). Propunerea specialistilor este retehnologizarea CET-ului. De asemenea, pentru evitarea poluarii cu pulberi sedimentabili si in suspensie se impun o serie de masuri care sa vizeze plantarea de perdele de arbori pe mai multe randuri in jurul unitatilor poluante, cresterea suprafetei spatiilor verzi din interiorul si de la periferia orasului. Totodata, pentru reducerea poluarii s-ar impune construirea unei piste de biciclete, respectiv „asigurarea unui procent obligatoriu de minimum 30% spatiu verde pentru fiecare proiect imobiliar din oras”. Documentul abordeaza si controversata problema a Tiselor, propunandu-se valorificarea lor prin promovarea unui traseu turistic cultural-botanic Gara – strada Republicii, – Teatrul „Regina Maria” si Piata Unirii, intitulat eventual „Traseul Tiselor si al arhitecturii Secession”, care sa invite turistii sa admire frumusetea arhitecturii si naturii din Oradea.

17 mp de spatiu verde pe locuitor

Cel mai ingrijorator capitol priveste spatiile verzi. Acest document vine sa contrazica concluziile Registrului Spatiilor verzi ale municipiului Oradea, unde s-au calculat si terenurile din jurul municipiului, astfel ca a rezultat ca fiecarui oradean ii revin 25 mp de spatiu verde. In realitate, suprafata de spatii verzi din intravilan este de 17 mp/locuitor, in conditiile in care normativul european impune o suprafata de 26 mp/locuitor, care trebuie atins pana la 31 decembrie 2013. In plus, se constata ca spatiile verzi sunt repartizate neomogen, unele cartiere fiind mai bine dotate cu spatii verzi, cum ar fi Rogerius, iar in zona centrala, pe malul drept al Crisului Repede, ocupa o suprafata foarte redusa. Chiar si noile investitii ale municipalitatii nu respecta normele europene, cum este cazul Parcului Olosig. „Suprafata construita (alei, bazine, locuri de joaca etc.) in Parcul Olosig depaseste semnificativ limitele precizate de Legea 24/2007 (maximum 10% din suprafata totala). In Parcul Onisifor Ghibu, la fel ca si in alte spatii verzi, arborizarea este foarte deficitara”, se arata in noul PUG.

Parcul Olosig, nu „Linistii”

Specialistii au recomandat Primariei Oradea sa mentina numele de Parc Olosig si sa nu il mai intrebuinteze pe cel de Parcul Linistii. Nici proiectul de amenajare a parcului de pe Dealul Ciuperca nu a scapat de unele observatii, acesta trebuind „modificat in sensul schimbarii materialului dendrologic propus pentru plantare. In aceasta zona cu risc de alunecari de teren nu se preteaza plantarea unor arbori masivi, ca Sequoiadendrom giganteum (acesta nu rezista nici la clima locala), Thuja occidentalis, Tilia sp. sau Larix decidua”. De asemenea, proiectul de fixare a dealului Branului prin realizarea unei monoculturi de salcam este considerat impropriu din punct de vedere al alegerii speciei. Ramane de vazut in ce masura conducerea Primariei Oradea va tine cont de toate aceste observatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *