1,2 miliarde euro pentru proiecte de energie regenerabila

0
436
RENEXPO SOUTH-EAST EUROPE, lider in lupta pentru un viitor curat a energiilor regenerabile si eficientei energetice!
România nu a notificat CE cu privire la modificarea legislației privind energiile verzi
1,2 miliarde euro pentru proiecte de energie regenerabila

Comisia Europeana a acordat peste 1,2 miliarde de euro pentru finantarea a 23 de proiecte de demonstratie puternic inovatoare privind energia din surse regenerabile in cadrul primei cereri de propuneri pentru asa-numitul program de finantare NER300, anunta azi institutia europeana.

Proiectele vor fi cofinantate cu venituri obtinute din vanzarea a 200 de milioane de certificate de emisii din rezerva pentru instalatiile nou intrate (NER) din cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii.

Proiectele acopera o gama larga de tehnologii privind energia din surse regenerabile – bioenergia (inclusiv biocombustibilii avansati), energia solara concentrata, energia geotermala, energia eoliana, energia oceanelor si administrarea energiei din surse regenerabile distribuite (retele inteligente – „smart grids”).

„Decizia de astazi este o etapa majora in politica UE privind schimbarile climatice”, spune Connie Hedegaard, comisarul pentru politici climatice. „Programul NER300 actioneaza ca un mecanism «Robin Hood» care obliga poluatorii sa plateasca pentru proiecte de demonstratie la scara larga in domeniul noilor tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon. Ajutorul in valoare de 1,2 miliarde euro – suma platita de poluatori – se va adauga la cele 2 miliarde euro provenite din investitii private pentru cele 23 de proiecte de demonstratie cu emisii scazute de dioxid de carbon selectionate. Aceasta finantare va ajuta UE sa isi mentina pozitia de lider in materie de energie din surse regenerabile si sa creeze locuri de munca, aici si acum, in UE”.

Odata intrate in etapa de derulare, proiectele vor contribui, in mod colectiv, la cresterea productiei anuale de energie din surse regenerabile in Europa cu aproximativ 10 TWh, valoare corespunzatoare consumului anual de combustibil a peste un milion de autoturisme. Mai mult decat atat, scopul este de a realiza cu succes o demonstratie privind tehnologiile care vor contribui ulterior la cresterea substantiala a productiei de energie din surse regenerabile in UE.

Impreuna, proiectele castigatoare vor implica participarea a mii de lucratori cu norma intreaga in cursul etapei de construire (urmatorii 3-4 ani). In etapa de derulare vor fi angajati aproximativ o mie de lucratori cu norma intreaga care vor asigura functionarea instalatiilor pentru urmatorii 15-20 de ani. De asemenea, se urmareste obtinerea unor efecte pozitive in domeniul cresterii economice si al ocuparii fortei de munca pe intreg lantul de aprovizionare aferent acestui sector.

Finantarea NER300 va acoperi pana la 50 % din „costurile relevante” ale proiectului, termenul desemnand, in esenta, costurile suplimentare fata de cele aferente tehnologiilor existente, recunoscute; restul va fi acoperit din investitii private si/sau finantari suplimentare din partea bugetelor nationale. Finantarea NER300 va fi pusa la dispozitie anual, pe baza performantelor dovedite (cantitatea de „energie verde” produsa) si a indeplinirii cerintelor privind transferul de cunostinte.

Din pacate, nu s‑a putut acorda finantare, in temeiul deciziei din 18 decembrie, niciunui proiect de captare si stocare a carbonului (CSC). Suma de 275 de milioane euro prevazuta pentru proiectele CSC in cadrul primei cereri de propuneri ramane disponibila pentru finantarea proiectelor in cadrul celei de-a doua etape a programului NER300.

Comisia va proceda in cel mai scurt timp la lansarea celei de‑a doua cereri de propuneri, care va acoperi fondurile neutilizate din cadrul primei cereri de propuneri, precum si veniturile corespunzatoare celor 100 de milioane de certificate de emisii ramase din rezerva pentru instalatiile nou intrate.

Programul de finantare NER300 este pus in aplicare de catre Comisia Europeana in colaborare cu Banca Europeana de Investitii (BEI), pentru selectarea proiectelor, pentru vanzarea a 300 de milioane de certificate de emisii din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii si pentru activitatea de gestionare a veniturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.