Orașul francez Besançon economisește 800.000 de euro prin utilizarea extinsă a compostării descentralizate

În ultimii 6 ani, Besançon a redus generarea de deșeuri cu 30% și a reușit să introducă un sistem extins de compostare descentralizată care acoperă 70% din populație și face economii semnificative în domeniul colectării și tratării deșeurilor.

Zero Waste Europe a dat recent publicității un studiu de caz despre orașul Besançon, unde s-a pus la punct un sistem extins de compostare descentralizată cu rezultate spectaculoase. Astăzi, 70% dintre cetățenii orașului Besançon și ai municipalităților învecinate transformă la domiciliu resturile alimentare în compost sau au în clădire o instalație de compostare comună ori un site de compostare de dimensiuni mici lângă casă. Scoaterea din procesul de incinerare a deșeurilor organice a dus la economii de 800.000 de euro.

Conform lui Ferran Rosa, coordonator de politici referitoare la deșeuri al ZWE, “Besançon este un bun exemplu de utilizare inteligentă a resurselor și ne arată că putem avansa spre o economie circulară într-un mod descentralizat și ieftin, cu o tehnologie simplă.” Compostarea descentralizată este văzută adesea ca element complementar al sistemelor de management al deșeurilor, însă Besançon a făcut din această metodă elementul central al prelucrării deșeurilor biodegradabile. Acest lucru, în combinație cu un sistem de plată în funcție de deșeurile generate (pay-as-you-throw), a redus semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale, de la 217 kg pe locuitor în 2009 la mai puțin de 150 de kg în 2016 și își propune să atingă sub 100 de kg în anii următori

Studiul de caz ilustrează beneficiile acestui model, cum ar fi reducerea costurilor operaționale – de colectare și tratare – și crearea unei noi dinamici sociale în cartiere și în clădirile de locuințe, precum și o tranziție accelerată și sigură spre economia circulară. 

Acest studiu a fost dat publicității la o săptămână după lansarea Master Planului Zero Waste care are ca obiectiv susținerea autorităților locale în tranziția către zero deșeuri. Studiul de caz este parte a unei colecții de bune practici în domeniul managementului deșeurilor și a prevenției care a reușit cu succes să inspire schimbare în întreaga Europă și dincolo de ea.

Click aici pentru a descărca Studiul de Caz Besançon.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *