O mare VICTORIE: La presiunea publicului, incineratorul de deșeuri a fost exclus din Planul Urbanistic al orașului Zagreb


După mai bine de 20 de ani de presiuni constante pentru construirea unui incinerator de deșeuri în Zagreb, Consiliul Local a luat luna aceasta hotărârea să elimine acest proiect dăunător din Planul Urbanistic al orașului Zagreb.

Zelena Akcija, organizație membră a Zero Waste Europe – Croația, dă o declarație după vestea unei mari victorii pentru managementul sustenabil al deșeurilor în capitala Zagreb. Planurile de construire a unui incinerator au fost abandonate.

“Salutăm această decizie! Încercările de a construi o instalație de incinerare a deșeurilor sunt principala cauză a multiplelor probleme cu deșeurile care afectează de mulți ani cetățenii din Zagreb. După mai mult de 27 de ani de campanie împotriva incinerării deșeurilor în Zagreb, autoritățile din oraș au cedat presiunii publice. Acesta este un pas foarte important pentru sistemul haotic de management al deșeurilor din Zagreb – cea mai înapoiată capitală din Europa în domeniul colectării separate și a reciclării. Este și o zi importantă pentru Zelena akcija (Prietenii Pământului) din Croația pentru că rezistența noastră îndelungată a dat roade și am dovedit, în sfârșit, că am avut dreptate”, a spus Marko Košak de la Zelena akcija.

Înlăturarea incineratorului de deșeuri din Planul Urbanistic al orașului Zagreb este un pas logic, pentru că nu există o bază legală în Planul Național de Management al Deșeurilor, care nu prevede construcția acestuia dar și din cauza țintelor înalte stabilite pentru separarea deșeurilor și reciclare, asupra cărora noi atragem atenția de ani buni. Însă incineratorul se află încă inclus în Planul Urbanistic General din Zagreb iar orașul nu are un plan de management al deșeurilor valid, așa că vom vedea dacă reprezentanții municipalității vor fi coerenți cu decizia de ieri de a opri acțiunea de construire a incineratorului.

Sistemul ineficient și inadecvat de separare a deșeurilor, metoda inechitabilă de taxare, numeroasele depozite ilegale și depozitarea improprie a deșeurilor la groapa de gunoi Jakuševac sunt doar câteva din numeroasele probleme care au apărut din cauza dorinței persistente de a construi o instalație de incinerare.

Regretăm că autoritățile din oraș au ignorat atâția ani sistemul de management al deșeurilor. Îi invităm să convoace o sesiune de urgență a Conciliului Local pentru a discuta aceste probleme împreună cu experții și ONG-urile și să propună soluții de calitate ca bază pentru crearea în Zagreb a unui Plan de Management al Deșeurilor de calitate.

“În afară de Planul Urbanistic, incineratorul de deșeuri trebuie să fie eliminat urgent și din alte documente de planificare spațială din Zagreb și creat un nou plan de management al deșeurilor care să realizeze un sistem de colectare separată, reciclare și compostare de calitate, adecvat dorințelor cetățenilor și cerințelor de mediu. Consilierii municipali au votat în unanimitate împotriva includerii incineratorului în Planul Spațial, așa că ne așteptăm ca un astfel de consens să se realizeze la următoarele decizii importante referitoare la sistemul de management al deșeurilor din Zagreb,” a concluzionat Marko Košak, Program Manager pentru Managementul Deșeurilor la Zelena akcija.

Autor: Joan Marc Simon
Traducere: Silviu Lung

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *