Madridul a planificat eliminarea treptată a incinerării deșeurilor

Autor: Ferran Rossa
Traducere: Silviu Lung

Madridul închide incineratorul de deșeuri Valdemingómez și face un pas decisiv către un management mai bun al deșeurilor.

Consiliul Local al orașului Madrid a prezentat anul acesta noua sa strategie de administrare a deșeurilor (2018-2022), care își propune să transforme sistemul de management al deșeurilor din capitala Spaniei în concordanță cu țintele europene și spaniole de reciclare și pregătire pentru reutilizare.

Madridul trebuie să facă față unor provocări cheie, precum rata scăzută de colectare separată și nevoia de a populariza colectarea separată a deșeurilor biodegradabile. Într-o acțiune ambițioasă, orașul și-a planificat să reducă semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale prin eliminarea progresivă a incinerării. În cadrul acestui plan, incineratorul de la Valdemingómez, cu o capacitate curentă de peste 300.000 de tone anual, își va reduce capacitatea cu 50% în 2022 și va fi închis până în 2025.

Propunerea a fost salutată de activiștii de mediu și de cetățenii care au militat multă vreme pentru închiderea uzinei,  din cauza numeroaselor probleme pe care aceasta le creează. Planul Madridului de a închide uzina de incinerare demonstrează un angajament ferm față de îmbunătățirea managementului deșeurilor în oraș care nu poate decât să ne bucure. Pentru continuarea în această direcție, Zero Waste Europe îndeamnă municipalitatea să introducă rapid colectarea separată a deșeurilor biodegradabile și să asigure separarea eficientă a principalelor cinci tipuri de deșeuri: sticlă, plastic și metal, carton și hârtie, biodeșeuri (resturi alimentare și deșeuri verzi), deșeuri amestecate/reziduale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *