Ozonul produs in Asia ajunge in America de Nord

Cresterea concentratiei de ozon din atmosfera descoperita primavara trecuta deasupra Americii de Nord este legata de combustia carburantilor fosili din Asia, se arata intr-un studiu publicat miercuri, 20 ianuarie, in revista britanica Nature.ozon produs

Ozonul este produs prin reactia gazelor poluante, precum oxidul de azot sau compusii organici volatili, in momentul in care sunt expuse la soare. In stratosfera, la peste 10 km de suprafata Pamantului, ozonul formeaza un filtru necesar protectiei impotriva razelor ultraviolete.

Totusi, ozonul este un gaz poluant pentru troposfera, iar daca se afla prea aproape de sol, devine nociv.

Potrivit AFP, cercetatorii care au realizat studiul au analizat circulatia ozonului de la altitudini cuprinse intre trei si opt kilometri, cu ajutorul a aproximativ 100.000 de relevee efectuate la bordul avioanelor si al baloanelor.

Ozonul analizat nu este periculos daca se afla la altitudinea corespunzatoare, ci numai daca ajunge prea aproape de sol.

Surprinzator este faptul ca toate concentratiile de ozon de la suprafata solului de primavara trecuta au crescut in America de Nord, desi emisiile de oxid de azot si compusi organici volatili s-au diminuat aici inca din anii ’80.

In perioada 2001-2006 insa aceste emisii au crescut din nou, cu 44% in Asia de Sud si de Est si cu 55% in China.

Concentratiile de ozon din vestul Americii de Nord au crescut considerabil din 1984, iar cresterea procentului de ozon din atmosfera este maxima, intrucat masuratorile sunt cel mai mult influentate de transporturile aeriene ce provin direct din Asia, au constatat autorii studiului.

„Tendinta cea mai puternica se observa atunci cand aerul este transportat din vasta regiune ce inglobeaza Asia Orientala si Meridionala”, a explicat Owen Cooper, principalul autor al studiului, intr-un comunicat al National Oceanic Atmospheric Administration (NOAA).

Dupa cum sustin cercetatorii, „concentratiile mondiale de ozon ar trebui sa creasca la inceputul secolului XXI, ca o consecinta a cresterii emisiilor de gaze precursoare (oxid de azot si compusi organici volatili) la latitudini medii din emisfera de nord.

Din cauza curentilor atmosferici de altitudine ce traverseaza Oceanul Pacific de Vest si de Est, „America de Nord este in mod special sensibila la cresterea emisiilor asiatice”, au punctat cercetatorii.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *