Padurile absorb o treime din emisiile de dioxid de carbon provocate de combustibilii fosili

Varga despre defri??rile de la Cluj: P?durarii s? fie da?i afar?, fo?tii lor ?efi s? fie cerceta?i
Parcul forestier mondial absoarbe o treime din emisiile de dioxid de carbon provocate de combustibilii fosili

Parcul forestier mondial absoarbe o treime din emisiile de dioxid de carbon provocate de combustibilii fosili, se arata intr-un studiu international, care a tinut sa avertizeze asupra pericolului pe care il vor reprezenta despaduririle masive asupra intregii planete.

“Daca despaduririle ar fi intrerupte maine, padurile existente si cele aflate in stadiul de refacere ar absorbi atunci jumatate din emisiile combustibililor fosili”, a explicat Pep Canadell, coautor al studiului, publicat in revista americana Science si citat de AFP.

Padurile ce acopera planeta absorb 2,4 miliarde de tone de carbon intr-un singur an, precizeaza studiul, care a luat in calcul contributia padurilor boreale, pe cea a padurilor tropicale si pe cea a padurilor din regiunile temperate la ciclul carbonului.

Despaduririle sunt responsabile pentru emisia in atmosfera a 2,9 miliarde de tone de CO2 pe an, mai exact pentru 26% din totalul emisiilor. La randul lor, emisiile de combustibili fosili ajung, in medie, la opt miliarde de tone pe an.

Toate aceste date vizeaza perioada cuprinsa intre anii 1990 si 2007 si au fost stranse pe parcursul a doi ani de o echipa de cercetatori specializati in incalzirea climatica.

Studiul acestei echipe a aratat, pentru prima data pana acum, ca volumul de carbon emis in regiunile tropicale in urma despaduririlor a fost contrabalansat de cel absorbit de padurile virgine, rezultatul final fiind prezenta unei cantitati de carbon aproape nule in atmosfera.

Cercetatorii au scos in evidenta si faptul ca emisiile de CO2 provocate de despaduriri au fost compensate de absorbtia de CO2 a padurilor care s-au refacut, situate in zone ale globului unde activitatea agricola a fost abandonata.

“Padurile nu sunt doar importante rezervoare de carbon, ci ele absorb intr-un mod foarte activ dioxidul de carbon produs de activitatile umane; de asemenea, padurile ocupa un loc tot mai important in cadrul strategiei de protejare a climatului”, a evidentiat Canadell.

Un alt aspect ce nu trebuie ignorat este faptul ca economiile ce ar putea fi facute printr-o mai buna exploatare a beneficiilor reducerii despaduririi ar fi “cu mult mai mari decat s-ar crede”.

Canadell a reamintit aspectul financiar al acestor activitati pe fondul mecanismului REDD+ (Reducerea Emisiilor provocate de Despaduriri si de Degradarea Padurilor), adoptat in cdrul conferintei ONU pentru climat de la Cancun (Mexic), din 2010.

Acest mecanism vizeaza sa convinga tarile care au paduri tropicale sa evite taierea lor sau sa le gestioneze in mod durabil, stimulandu-le financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *