Nu putem vorbi despre painea ecologica fara a sti in primul rand ce este acela un aliment paine integrala ecologicaecologic.
Alimentele ecologice sunt produse diversificate, sanatoase, libere de boli si daunatori, lipsite de reziduuri nocive, cu un continut echilibrat in substante bioactive si minerale. Sunt rezultate din tehnologii ecologice, tehnologii care nu utilizeaza ingrasaminte chimice si pesticide.

Paine integrala ecologica

De ce sa consumam paine integrala ecologica? Care sunt calitatile painii integrale ecologice?

Principalele calitati care pun in valoare painea integrala ecologica in comparatie cu celelalte tipuri de paine sunt urmatoarele:
– Faina se obtine prin macinarea bobului de grau in intregime (de aceea se cheama integrala). Astfel painea integrala este cea mai bogata (in comparatie cu celelalte tipuri de paine) in minerale, fibre, aminoacizi, glucide, lipide, etc.
– Calitatea de ecologic certifica faptul ca graul este cultivat fara ingrasaminte chimice si fara insecticide, iar painea este obtinuta din aceasta faina ecologica, apa de izvor, drojdie si sare integrala
– Aceasta paine nu contine aditivi (afanatori sau alte E-uri).

Calitatile dietetice si terapeutice ale painii integrale ecologice :
o Are un aport nutritiv complex – minerale, fibre, aminoacizi si vitamine – si un raport ideal, echilibrat intre elementele plastice – proteine, glucide si lipide. Un alt atu este ca senzatia de satietate se instaleaza fiziologic mult mai repede in cazul consumului de paine integrala decat in cel al painii albe, astfel ca se evita abuzul cantitativ
Painea integrala ecologica este mai bine tolerata de bolnavii diabetici, deoarece are un continut mai redus in glucide
o Stimuleaza tranzitul intestinal fiind cel mai bun remediu profilactic impotriva constipatiei. Plus ca acest produs nu expune la riscul obezitatii
o Fiind lipsita de E-uri fereste organismul de efectele lor adverse.

Compozitia chmica si valoarea energetica a painii integrale ecologice

Produsul Compozitie chimica

Valoare energetica: Kj/ 100g, U, % P, % L, % G, % Cel, % Cenusa, % mg/ 100g, Ca, P, Fe, B1, B2, PP
Paine integrala de grau: 44; 7,8; 1; 44; 1; 1,2; 28; 200; 2; 0,grain.jpg25; 0,12; 3,5; 920
Unde:

U – umiditate(%)                        Ca- calciu
P – proteine (%)                           P- fosfor
L – lipide (%)                                Fe – fier
G – glucide (%)                             B1 / B2- vitamina B1/ B2
Cel – celuloza (%)                         PP – vitamina

Care sunt ingredientele unei paini ecologice?

– Grau ecologic certificat de Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice;
– Sare iodata
– Drojdie proaspata
– Apa de izvor.

Surse:

www.green-report.ro

www.naturalmall.ro

Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here