Persoanele care inhaleaza gaze eliminate de motoarele diesel sunt mai predispuse la cancer de plamani

Persoanele care inhaleaza gaze eliminate de motoarele diesel sunt mai predispuse la cancer de plamani

Persoanele care inhaleaza gaze eliminate de motoarele diesel sunt mai predispuse la cancer de plamani, semnaleaza un studiu.

Legatura dintre gazele de esapament ale masinilor pe motorina si cancerul pulmonar a fost banuita si studiata inca din anii ’80. In 1989, specialistii Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului (IARC) au introdus acest gaz in lista substantelor probabil carcinogene pentru oameni (grupa 2A).

Pe Aceeasi Tema

Poluarea ne imbolnaveste copiii
De curand, rolul sau in aparitia cancerului pulmonar a fost confirmat de cercetatorii de la Institutul National Oncologic din SUA, impreuna cu cei de la Institutul National pentru Siguranta si Sanatatea Ocupationala. Acestia au analizat efectele gazelor emise de motoarele diesel pe 12.315 muncitori din industria miniera care au inhalat gaze produse de diverse utilaje cu motoare diesel. Concentratia de gaze inhalata a fost variabila, dar era, in general, mai mare decat cea la care este expusa zilnic populatia marilor orase.

Minerii expusi unor concentratii foarte mari de gaze de esapament au avut un risc de trei ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar, iar cei care au inhalat concentratia cea mai mica de gaze au prezentat un risc cu 50% mai mare, dupa cum reiese din studiul american. Autorii studiului atrag insa atentia ca exista numeroase orase in care concentratia de gaze de esapament de la motoarele diesel este comparabila cu cea inhalata de mineri. Prin urmare, pericolul cancerului pulmonar exista pentru o buna parte din populatia urbana a Globului.

Afecteaza si creierul

Gazele motoarelor diesel sunt periculoase si pentru creier, potrivit unui studiu publicat in urma cu cativa ani in revista „Particle and Fibre Toxicology”. Semnalele electrice emise de creierul unor persoane care au respirat aer poluat timp de o ora au suferit modificari. Cercetatorii au explicat ca stresul cerebral inregistrat in cadrul experimentului poate favoriza, in timp, boli precum Alzheimer si Parkinson.

Particulele si gazele continute de gazul de esapament au mai putin de o cincime din grosimea unui fir de par, motiv pentru care sunt usor absorbite in profunzimea plamanilor. Ele contin peste 40 de substante toxice (contaminanti), printre care arsenic, benzen, formaldehida, oxizi de nitrogen si nichel. Specialistii sunt de parere ca ele pot provoca mutatii care sa favorizeze cancerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *