Peste 500 de cutii din aluminiu si baterii au fost colectate pentru reciclare, in cadrul unui flashmob organizat la Chisinau

Sute de cutii din aluminiu si baterii vor fi transportate la o fabrica de reciclare din Romania
Sute de cutii din aluminiu si baterii vor fi transportate la o fabrica de reciclare din Romania

Peste 500 de cutii din aluminiu si baterii au fost colectate pentru reciclare, in cadrul unui flashmob organizat in capitala. Actiunea a fost organizata de catre o asociatie si un portal informational. Deseurile vor fi transportate la o fabrica de reciclare din orasul Buzau, Romania.

Un tanar a adunat acasa, timp de un an, peste 30 de baterii uzate, pe care nu stia unde sa le arunce: „Am adus doua acumulatoare de la niste UPS-uri, baterii de la diferite echipamente, gen jucarii pentru copii. Am adus si baterii mai mici, gen cheie wireless de la masina”.

In Moldova nu sunt puncte de colectare a deseurilor din aluminiu, la fel cum nu exista o lege care ar reglementa gestionarea deseurilor. O spune chiar viceministrul Mediului, care a recunoscut ca aluminiul este toxic si ca reciclarea lui ar contribui la imbunatatirea starii mediului.

„Lipsa unei viziuni si a unei gestionari corecte a deseurilor, si asta nu se intampla de ieri, de azi, dar in ultimile cateva decenii. Asta are niste consecinte deosebit de grave fiind ca exista totusi aceste procese chimice prin care anumiti compusi chimici ajung in sol”, a declarat viceministrul mediului, Dorin Dusciac.

Aluminiul este insa un material care poate fi reciclat si transformat in materie prima.

„Prima etapa este taierea in bucati mici, a doua etapa este inlaturarea designului si inscriptiilor. Etapa a treia este topirea la 750 de grade celsius. Si a patra etapa este turnarea lingourilor”, a explicat presedintele Asociatiei pentru Reciclarea Deseurilor, Iulian Gamareac.

Pentru a-i incuraja pe moldoveni sa colecteze deseurile din aluminiu, organizatorii actiunii au decis sa mai organizeze astfel de actiuni.

„Scopul de baza este promovarea unui mediu sanatos si informarea populatiei ca produsele vechi pot fi reciclate”, a spus un membru al echipei reciclare.md.

Mai multe tomberoane pentru colectarea deseurilor toxice au fost aduse la o cladire de oficii din capitala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *