Peste 6.000 de romani cer pastrarea directivelor Natura 2000 in forma actuala

Peste 6.000 de romani se numara printre cei aproape o jumatate de milion de europeni care au semnat petitia sustinuta de peste 100 de ONG-uri de mediu din Europa prin care se cere pastrarea directivelor Natura 2000 in forma actuala, fiind stranse semnaturi pana duminica.

In luna mai, in contextul in care directivele Pasari si Habitate au intrat intr-un proces de evaluare derulat timp de un an de Comisia Europeana, pentru determinarea eficientei mai multor acte normative, patru ONG-uri de mediu, reprezentate in Romania de WWF si Societatea Ornitologica Romana, au lansat o campanie comuna de salvare a celor doua acte normative din domeniul conservarii naturii, la aceasta aderand pana in prezent peste 120 de ONG-uri din toata Europa.

Petitia online „Alerta pentru natura” (www.wwf.ro/campanii/alertapentrunatura/), lansata de ONG-uri, invita cetatenii din cele 28 de state UE sa participe la consultarea publica organizata de Comisie pe aceasta tema si sa salveze astfel cele doua directive Natura 2000 care protejeaza cele mai valoroase zone naturale din Europa.

In mai putin de trei luni, aproape jumatate de milion de cetateni din Europa au semnat petitia comuna si peste 50.000 de mesaje au fost trimise pe reteaua de socializare Twitter vicepresedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans si Comisarului pentru mediu al UE Karmenu Vella.

Potrivit ONG-urilor de mediu, gratie celor doua directive, Europa are acum cea mai mare retea de arii naturale protejate, Natura 2000, care acopera 20 la suta din teritoriul UE si 4 la suta din siturile marine.

In Romania, exista 531 de situri Natura 2000 acoperind circa 23 la suta din suprafata tarii. Cele doua directive ofera parghii importante de protectie legala pentru siturile Natura 2000 din tara, precum Podisul Hartibaciului din Transilvania, Muntii Tarcu, Buila-Vanturarita, Gradistea Muncelului-Cioclovina, Apuseni sau Delta Dunarii, si numeroase de specii de flora si fauna, cum ar fi ursii, rasii, ciocanitorile si berzele, vidrele sau fluturii.

ONG-urile mai arata ca Romania ocupa primul loc in Europa din punct de vedere al biodiversitatii si detine ultimele ecosisteme 100 la suta naturale de pe continent, astfel ca, in cazul in care directivele Natura 2000 sunt deschise spre revizuire, Romania va avea probabil cel mai mult de pierdut din punct de vedere al diversitatii naturale si al zonelor salbatice (precum padurile virgine, defilee, rauri sau pajisti naturale).

Peste 6.000 de romani au semnat petitia pentru pastrarea directivelor Natura 2000 in forma actuala.

Duminica este ultima zi in care cei doresc sa semneze petitia o mai pot face.

Initiativa a fost promovata de unele dintre cele mai importante ONG-uri de mediu de la nivel european: BirdLife (din care face parte si Societatea Ornitologica Romana), European Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe si WWF.

Directivele Natura 2000 – Directiva Pasari si Directiva Habitate – sunt in vigoare din anul 1979, respectiv 1992.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *