Piata eoliana offshore se extinde in Europa

Datorita avantului pe care l-a luat industria energiilor verzi, piata eoliana offshore a inceput sa se extinda tot mai mult in Europa, insa acest sector este abia la inceput.

Potrivit Comisiei Europene, energia eoliana ar putea asigura 12% din nevoia totala de energie a tarilor membre ale Uniunii Europene pana in 2020, fata de numai 4% cat asigura anul trecut, se arata intr-un studiu al proiectului european TradeWind, citat de AFP.
eoliene offshore
Pentru a atinge acest obiectiv, UE mizeaza in special pe dezvoltarea campurilor de centrale eoliene pe mare (offshore) din nordul Europei, acest proiect urmand sa beneficieze de peste 500 de milioane de euro. Instalarea fermelor eoliene pe sol nu este bine primita de localnici, intrucat acestea fac prea mult zgomot si strica peisajele.

Profitand de sprijinul politic si financiar al anumitor tari precum Danemarca, Germania sau Marea Britanie, care au facut din instalarea fermelor eoliene una dintre prioritati, marile grupuri energentice s-au si lansat in dezvoltarea noii industrii.

Este vorba, printre altele, de germanul EON care, timp de mai multi ani, a ignorat energiile reciclabile, dar care acum intentioneaza sa recupereze intarzierea si sa produca 10 gigawati pana in 2015 cu ajutorul energiilor verzi, dintre care o treime este reprezentata de offshore.

Cu toate acestea, energia eoliana produsa pe mare se afla abia la inceput si nu este competitiva din punct de vedere economic, fiind mai scumpa decat energia produsa cu ajutorul altor mijloace.

Doar noua tari din lume, toate europene, au ferme eoliene in functiune, capacitatea totala a acestora fiind de 1.500 de megawati, o cifra care ar trebui sa ajunga la 28-35 de gigawati in 2020, estimeaza EON.

Instalarea centralelor eoliene pe mare este un demers de mare avengura si destul de complicat, intrucat este nevoie de transportarea a numeroase socluri de otel sau de beton in larg, acestea putand sa cantareasca pana la 1.400 de tone si urmand sa fie fixate la pana 40 de metri adancime.

Instalatiile eoliene propriu-zise, care au intre 80 si 120 de metri inaltime, trebuie sa fie rezistente la eroziunea salina. Ele vor fi inchise in structurile de otel sau de beton cu ajutorul unei macarale fixata pe un vapor, dupa care vor fi legate cu cabluri de reteaua electrica terestra.

Pana in prezent, piata offshore nu a reprezentat una dintre prioritatile grupurilor energetice deoarece investitiile in acest sector ar fi afectat celelalte activitati pe care le desfasurau, cum ar fi cele din centralele pe carbune sau cele nucleare.

Situatia a fost apoi ingreunata de criza economica, intrucat aceasta a afectat finantarea mai multor proiecte. Acum, grupurile energetice spera ca, pentru dezvoltarea energiilor verzi, sa poata folosi cu succes investitiile publice, menite sa relanseze cresterea economica.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *