Platforma pentru colectarea gunoiului de grajd

Platforma pentru colectarea gunoiului de grajd

Ministerul Mediului si Padurilor a lansat ieri Campania de sensibilizare si constientizare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” in Bazinul Hidrografic Jiu, din care fac parte judetele Dolj, Gorj si Mehedinti. Potrivit acestui proiect, in comuna Balesti va fi construita o platforma pentru colectarea gunoiului de grajd si utilaje pentru colectarea, transportul si imprastierea gunoiului.

In Romania peste 1.900 de localitati sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati. La nivelul judetului Dolj, 85 de localitati au fost identificate ca zone vulnerabile la nitrati din surse agricole, iar in Gorj – comuna Balesti, o localitate cu peste 8 mii de locuitori. Pentru a discuta problemele care s-au ivit si pentru a vedea ce este de facut, zeci de reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului, APIA, Autoritatii Sanitar Veterinare, ai DSP, din Garda de Mediu, Directia pentru Agricultura si autoritati locale din judetele Dolj, Gorj si Mehedinti s-au reunit, la Craiova, la un workshop dedicat reducerii poluarii apelor cu nitrati. Este cea de-a saptea intalnire a expertilor de mediu cu autoritatile locale si specialistii din institutiile descentralizate in Bazinele Hidrografice, in cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti, care are ca scop reducerea poluarii apei si solului cu nutrienti prin investitii pentru depozitarea gunoiului de grajd si informarea publicului pentru pastrarea surselor de apa curate.

Investititiile se deruleaza in 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti. Este prevazut in proiect ca in mai 2013 sa fie receptionate alte 40 de platforme de colectare. Printre acestea si cea de la Balesti, din judetul Gorj. O alta componenta a proiectului este infiintarea de statii de epurare si constructia retelelor de canalizare. In cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti sunt prevazute plantari de perdele forestiere de protectie. Pana acum s-au plantat peste 130 de hectare de perdele forestiere. Campania de promovare a proiectului urmareste constientizarea oamenilor la riscul poluarii cu nitrati si responsabilizarea acestora pentru depozitarea deseurilor animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *