Poiana de la Garana, distrusa de ucigasii padurilor

Poiana de la Garana, distrusa de ucigasii padurilor
Poiana de la Garana, distrusa de ucigasii padurilor

Locul in care este organizat in fiecare an Festivalul International de Jazz a fost devastat de cei care au defrisat padurile de pe Semenic, iar organizarea festivalului este pusa in pericol.

Unul dintre cele mai frumoase si mai cunoscute locuri din Banat, Poiana Lupului de la Garana, a fost efectiv distrus de cei care au defrisat, mai mult sau mai putin legal, padurile de pe Semenic. Potrivit unor fotografii realizate de turisti, peisajul are un aspect selenar. O parte din padurea seculara a fost efectiv rasa. Locul unde campau turistii care veneau la Festivalul International de Jazz este efectiv trasformat in santuri, de la senilele utilajelor folosite de muncitorii forestieri. Cealalta parte a poienitei a fost umpluta de gunoaiele aruncate de ucigasii padurilor. Drumurile forestiere din jurul satului au fost efectiv distruse de tractoarele incarcate cu busteni. De asemenea, podetul de peste parau a fost distrus de utilajele grele care au trecut peste el. Nici angajatii Romsilva si nici autoritatile locale nu au nici o explicatie pentru aceste distrugeri. Primarul comunei Brebu Nou, de care apartine satul Garana, Gabriel Bordea, spune ca vinovati sunt muncitorii forestieri. El afirma ca vina apartine in intregime celor de la Ocolul Silvic Valiug. El a adaugat ca a fost sesizata Politia, care a inceput o ancheta penala in acest caz. Primarul Gabriel Bordea a declarat ca administratia locala se va constitui parte civila in acest dosar, pentru a obtine despagubiri de la Ocolul Silvic Valiug.

El insa nu a explicat de ce administratia locala nu a luat nici un fel de masuri pentru a opri de­zastrul. In acest context, organizarea Festivalului International de Jazz, care are loc in fiecare an, din 1997, la Garana, este pusa in pericol. Practic, acest festival a transformat satul din Banatul Montan intr-o atractie turistica de nivel european.

Revolta iubitorilor muntelui

Starea in care a ajuns Poiana Lupului a starnit revolta iubitorilor muntelui din toata Romania. Site-ul infocs.ro a publicat scrisoarea plina de revolta a unei turiste din Timisoara, Sorina Matei. ”Fiind vreme frumoasa, am plecat toata familia intr-o mica excursie la munte, la Garana. Abia asteptam eu, sotul si copiii ca sa ajungem in locurile in care ne-am petrecut atatea vacante frumoase, la Garana noastra draga. Numai ca, ajunsi la destinatie, am ramas interzisi, ma simteam ca eroina principala din filmul Avatar dupa ce oamenii le-au distrus copacul in care isi aveau satul. Plina de furie, am plecat la primarie, numai ca, aici usa este incuiata mai tot timpul. Atunci, am apelat la ultimul ajutor de unde mai sper sa se rezolve ceva, la presa. Va trimit cateva poze de la Garana… sa vedeti si dumneavostra interesul administratiei publice locale si a actualului primar, pentru satul Garana si imprejurimi. In fotografii puteti sa vedeti cum isi asteapta Garana turistii in primavara lui 2014. Pozele este facuta intr-unul din principalele locuri de campare ale Garanei: platforma pentru pubelele de gunoi sunt stricata de taf-uri, iar gunoaiele sunt imprastiate peste tot. De fapt, gunoiul nu a fost ridicat de luni bune si acum, ce nu au imprastiat animalele, a imprastiat vantul: gunoaiele sunt peste tot. As aprecia, atat eu cat si alti turisti presupun, daca aceasta situatie ar fi facuta publica, poate ca primarul nici nu stie si in acest fel va afla. Poate afla autoritatile judetene si nationale de ce se intampla aici si in acest fel, ar fi tras un semnal de alarma. Cu dragoste fata de Garana, stima si speranta ca se rezolva ceva”, scrie turista din Timisoara.

Un sat pitoresc

Satul Garana a fost intemeiat in anul 1828, la initiativa autoritatilor austriece, care au dorit sa puna in valoare bogatiile Banatului Montan. In Garana au fost aduse familii germane din Bavaria si din Boemia de Sud. Localnicii romani le-au spus pemi, o deformare a cuvantului boemi, adica locuitori ai Boemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *