CE BEM, CE MINCAM – Produsul contine multa sare
La prima vedere, prajitura analizata poate parea un produs bun pentru copii, avind blat de cacao si crema de lapte. Din pacate, mai exista si alte ingrediente care ii imprima o valoare energetica foarte mare.

Prajitura Alexia cu blat de cacao si crema de lapte are in compozitie urmatoarele ingrediente, dupa cum este scris pe eticheta: „Zahar, faina de griu, oua, grasimi vegetale, arome alimentare, lapte praf (1,4%), agenti de afinare (bicarbonat de sodiu – E 500, difosfat disodic E 450), alcool dublu rafinat, sare, antioxidant (acid citric – E 330)”. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame sunt: proteine 6,65 g, lipide 12,18 g.

Acidul citric E 330 este un acidifiant natural sau artificial care este obtinut din fructe (citrice) sau prin biosinteza. Acesta poate cauza afectiuni bucale, de exemplu accelerarea aparitiei cariilor dentare. Aditivul alimentar E 330 se gaseste intr-o gama mare de produse alimentare si poate cauza efecte adverse persoanelor care au un sistem imunitar sensibil.

ANALIZA. Prajitura este un produs din categoria celor de cofetarie, dezechilibrat nutritional, cu un exces de zaharuri rafinate (zaharoza), cu index glicemic foarte ridicat. De asemenea, in compozitia prajiturii intra si glucide cu absorbtie lenta (amidon) care imprima prajiturii o incarcatura glicemica ridicata si o densitate calorica mare. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca produsul analizat contine si o sursa ascunsa de sare, o sursa de gluten, lactoza si proteine din oua si din lapte potential alergene pentru anumite persoane. De cele trei surse de sare trebuie tinut cont pentru a nu se depasi doza zilnica recomandata, de 6 g/zi pentru un adult.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor si obezilor, celor cu sindrom metabolic, suferinzilor de boli cardiovasculare si renale. Specialistul le recomanda diabeticilor sa consume aceasta prajitura numai cu acordul medicului curant. De asemenea, alergicii la proteina din ou vor testa produsul inainte de consum pentru a vedea care este reactia organismului. Prajitura este interzisa suferinzilor de celiachie din cauza continutului de gluten.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here