Prajitura cu 11 E-uri

Aspectul placut al desertului Alka este obtinut cu ajutorul unor aditivi alimentari. Acestia fac prajitura mai pufoasa, mai gustoasa si mai nesanatoasa.

Arata foarte frumos. Aproape ca te convinge. Numai ca, inainte de a desface ambalajul, trebuie sa-l citim cu atentie. Prajitura casei cu cacao si fulgi de ciocolata Alka are o lista impresionanta de ingrediente: „zahar, faina de grau, apa, praf de oua, grasime vegetala, sirop de glucoza, fulgi de ciocolata 4.12% (zahar, unt de cacao, masa de cacao, lecitina din soia E 322), cacao 2,80%, zahar brun, amidon din grau, agent de umezire: propilen glicol E 1520, glicerina E 422, agenti de afanare: difosfat disodic E 339, bicarbonat de sodiu E 500, emulsificator: esteri poligliceridici ai acizilor grasi E 475, sare iodata, acidifiant: acid citric E 330, conservant: acid sorbic E 200, colorant alimentar: caramel E 150, agenti de ingrosare: celuloza E 460, gume xantan E 415, arome: vanilie si ciocolata. Contine: faina de grau, praf de oua, lecitina din soia. Poate contine urme de alune si lapte praf”. Pe langa aceasta enumerare mai gasim si informatiile nutritionale pentru 100 de grame de prajitura: valoare energetica 429 kcal/1795 kj, proteine: 5,24 g, glucide 45,1g, lipide: 24,70 g.

ANALIZA. Eticheta ne arata ca prajitura casei este un produs alimentar din categoria dulciurilor cu un profil dezechilibrat cu un exces de glucide din care majoritatea este reprezentata de zaharoza cu index glicemic foarte ridicat. Acesta este nesanatos si foarte solicitant atat pentru pancreasul endocrin (care produce insulina), cat si pentru cel exocrine (care produce enzime hidrolitice). De asemenea, produsul analizat are un continut ridicat de grasimi vegetale. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, se intreaba care este sursa botanica din care provin grasimile folosite si daca sunt manipulate prin procedee chimice. Combinatia dintre glucide si lipide nu este sanatoasa imprimand si o densitate calorica foarte ridicata prajiturii: 429 kcal/100 g. Contine o sursa de gluten. De asemenea, contine o serie intreaga de aditivi alimentari: agenti de umidificare, agenti de afanare, coloranti, emulficatori, gume, arome.

CONCLUZII. Specialistul ne spune ca produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, bolnavilor cardiovasculari, hipertensivilor, celor cu boli renale si hepatice, celor cu status proinflamator sistemic, femeilor insarcinate si care alapteaza. Persoanele sanatoase, active, copiii il vor consuma cu moderatie. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Este interzis bolnavilor de celiachie, din cauza continutului de gluten.

Propilen glicol
Aditivul alimentar E 1520 a fost introdus in folosinta in februarie 2001, pana atunci in Uniunea Europeana fiind interzis in industria alimentara. Pana atunci fusese folosit foarte des in industria cosmetica pentru creme si unguente, in produse pentru ingrijirea parului sau deodorante. Datorita gustului sau placut, asemanator cu al glicerinei, a fost folosit si in industria medicamentelor, mai ales la fabricarea siropurilor pentru copii. In Statele Unite ale Americii, toate medicamentele continand propilen glicol au fost retrase de pe piata. S-a constatat ca provoaca depresii sau infarturi, atunci cand erau administrate intravenos. De asemenea, unele cosmetice continand propilen glicol sunt vinovate pentru aparitia unor boli de piele. Autoritatile americane recomanda sa nu se intre in contact direct cu substanta, fiind de preferat folosirea manusilor. Nici acum nu poate fi folosit in industria alimentara ca atare, ci ca baza pentru alti aditvi.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *