Prevenirea inundatiilor in bazinul hidrografic Somes-Tisa

Prevenirea inundatiilor in bazinul hidrografic Somes-Tisa

Proiect cofinantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operational Sectorial “Mediu”

La nivelul Administratiei Nationale „Apele Romane”- Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa se afla in derulare proiectul ”Planul pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor”, care beneficiaza de finantare din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Sectorial “Mediu”, axa prioritara 5 si care are ca obiective specifice: elaborarea hartilor de hazard la inundatii, elaborarea planului de prevenire, protectie si diminuare a efectelor inundatiilor in bazinul hidrografic Somes-Tisa, imbunatatirea eficacitatii sistemului de aparare impotriva inundatiilor si modernizarea sistemelor de supraveghere, avertizare si alarmare in perioada apelor mari generatoare de inundatii, in bazinele hidrografice ale raurilor Somes, Tisa si Crasna.

De acest proiect vor beneficia judetele: Cluj, Bistrita, Maramures, Salaj si Satu Mare.

In aceasta perioada, utilizand baza de date topogeodezica, se elaboreaza studiile hidrologice si hidraulice, pe baza carora se intocmesc hartile de hazard la inundatii. Bazinele hidrografice aflate in studiu sunt Somesul Mare, Somesul Mic, Somes, Crasna si Tisa. Studiile topogeodezice sunt finalizate in proportie de 95%, iar hartile de hazard aferente raurilor din bazinul hidrografic Somes-Tisa s-au finalizat in proportie de 50%.
Modul in care au fost stabilite obiectivele acestui proiect, rezultatele asteptate la finalizarea acestuia, respecta atat necesitatile imediate cat si cele pe termen mediu si lung, in ceea ce priveste gestionarea unor fenomene extreme. Totodata, hartile de hazard constituie baza de plecare in realizarea de catre consiliile judetene a hartilor de risc la inundatii pe teritoriul administrativ, in conformitate cu prevederile cuprinse in Directiva Inundatii, la care trebuie sa se alinieze toate statele membre ale Uniunii Europene, in vederea stabilirii unui cadru pentru evaluarea si gestionarea riscului la inundatii, cu scopul reducerii pe cat posibil a consecintelor negative.

Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 7 milioane euro, cu finantare din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Sectorial „Mediu” (axa prioritara 5) si bugetul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *