Primaria Vienei se pronunta din ce in ce mai vehement in favoarea unei politici verzi si prietenoase cu mediul

Primele centrale solare vor fi finantate de cetateni

Primaria Vienei se pronunta din ce in ce mai vehement in favoarea unei politici verzi si prietenoase cu mediul. Din luna mai va intra in functiune o prima centrala solara ce va fi construita cu aportul cetatenilor austrieci, la Donaustadt. Politica „verde” nu se va opri aici, in toamna, urmand sa fie gata si alte trei centrale solare.

Noutatea este ca aceste proiecte vor fi finantate de cetatenii care vor dori sa contribuie la construirea orasului ecologic. Vienezii vor putea cumpara pe post de actiuni, panouri solare fotovoltaice pentru care vor primi o dobanda anuala de 3,1%.

„Viena face astfel un pas important in directia schimbarii surselor de energie”, a declarat viceprimarul Vienei Maria Vassilakou (Partidul Verzilor) cu prilejul prezentarii acestui proiect.

Cetatenii care vor investi in centralele de energie solara vor primi o suma anuala de 30 de euro, a spus Brauner, iar dupa circa 25 de ani, costurile investitiei vor fi amortizate. Fiecare cetatean isi poate asigura maximum zece asemenea module fotovoltaice (panouri solare): o jumatate de modul costa 475 de euro, iar un panou complet 950 de euro.

„Centrala electrica solara este ideala pentru cei care nu au posibilitatea de a-si monta panourile pe propriile acoperisuri”, a afirmat Vassilakou. Proiectul urmeaza sa fie pus in practica de furnizorul de energie al capitalei austriece, Wien Energie. In toamna, vor fi construite alte trei asemenea centrale, fiecare avand 2.100 de panouri. Circa 1.500 de persoane s-au aratat deja interesate sa investeasca in acest proiect.

Interesul vienezilor in energia solara a crescut in ultima vreme indiferent de proiectele de constructie a noilor centrale electrice, iar numarul gospodariilor care se alimenteaza cu energie solara a crescut la randul lui. La Viena exista deja 650 de instalatii fotovoltaice care acopera necesarul de energie pentru 2.400 de gospodarii.

In Vorarlberg se construiesc, dupa modelul vienez, centrale solare cu aportul cetatenilor, in Salzburg administratia doreste ca pana in 2020, jumatate din consumul de energie sa provina din surse regenerabile, iar in Austria de Sus, companiile de energie raspandesc deja mottoul: „Cumparati raze de soare si protejati viitorul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *