Primarii, responsabili cu salubrizarea paraielor

Primarii, responsabili cu salubrizarea paraielor

Primarii, responsabili cu salubrizarea paraielor

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a stabilit ieri ca tot edilii sunt raspunzatori pentru intretinerea santurilor si rigolelor

Primarii comunelor nemtene sunt principalii responsabili pentru punerea in practica a masurilor necesare din „Programul pentru salubrizarea cursurilor de apa si pentru realizarea si intretinerea santurilor si rigolelor” stabilit ieri in sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Programul respectiv a fost creionat de specialistii nemteni de la Apele Romane si cei de la ISU Neamt si principalul scop este prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice, poluari accidentale pe cursurile de apa.

Ieri, sub conducerea prefectului de Neamt, Vlad Angheluta, membrii CJSU au trecut in revista aceste probleme si riscuri iar la final au redactat o hotarare care traseaza sarcini clare primarilor si comitetelor locale pentru situatii de urgenta.
Astfel, daca la articolul 1 se prevede adoptarea Planului de masuri, la articolul 2 se prevede expres ca „Primarii vor convoca, in sedinta extraordinara, pana pe data de 16.04.2014, comitetele locale pentru situatii de urgenta in vederea stabilirii masurilor specifice de aducere la indeplinire a prevederilor prezentei hotarari”.

Mai mult, felul in care primarii chiar vor duce la indeplinire aceasta sarcina nu va fi lasata la voia intamplarii ci va fi controlat ca la carte: „Respectarea de catre primari a prevederilor prezentei hotarari se va verifica de catre comisii formate din reprezentanti ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt si Comisariatul Judetean Neamt al Garzii Nationale de Mediu, in baza unui program aprobat de prefectul judetului Neamt. La finalizarea actiunilor de control se vor incheia procese-verbale, conform modelului din Anexa nr. 2 la prezenta hotarare” (art. 3).


La final, aceste verificari vor fi inaintate spre analiza Prefecturii Neamt.

Practic, prin aceasta hotarare a CJSU, primarii sunt prinsi intre ciocan si nicovala. „Ciocanul” ar fi legislatia in vigoare (care, oricum, prevede aceste responsabilitati) iar “nicovala” tine de tolenata si chiar unele aranjamente la nivel de ulita, cunoscut fiind faptul ca unele “ghidusii” locale sunt facute de apropiati ai celor care conduc primariile.

Iar astfel de boroboate tehnice se intalnesc in multe localitati din Neamt: podete construite fara nicio autorizatie sau minima evaluare tehnica, numai bune de blocat apele involburate care apoi se rostogolesc spre gospodarii; exploatari forestiere care accentueaza fenomenul torentilor; extinderea ilegala a unor proprietati peste albiile paraurilor, inchiderea acestora cu garduri care, de multe ori, au avut un rol nefast in accentuarea efectelor nedorite la inundatii; toleranta excesiva fata de depozitarea ilegala a deseurilor pe malurile unor cursuri de apa etc.

Dincolo de – gura lumii sloboda – legenda care leaga pe unii primari de complicitate sau chiar implicare interesata in astfel de manevre (unele cu rezultat financiar cert), edilii isi justifica, in general, neimplicarea sau protejarea unor astfel de actiuni prin calcule electorale: „Bai daca il deranjez sau il amendez pe badea Gheorghe care face dupa cum il taie capul, cum sa mai obtin, apoi, voturi de la el si de la familia lui”.

Si cum in acest an sunt doua runde de confruntari electorale, ramane de vazut in ce masura hotararea de ieri chiar va fi pusa serios in practica si de primari si de sefii de institutii care ar urma sa-i verifice pe acestia sau va ramane doar un document bifat in mapele de serviciu.15 Apr 2014 - Sursa: Ziarul CeahlaulArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016