Primul catel de trufe din rasa lagotto romagnolo a fost adus in Romania de un bihorean

Un alesdan creste si instruieste lagotto romagnolo, catelul care stie sa gaseasca trufe. Nicolae a adus in Romania, oficial, primul catel din rasa lagotto romagnolo. Alesdanul creste si vinde pui de lagotto, in toata tara.catel de trufe

Sunt loiali, inteligenti si facuti pentru munca. Desi sunt iubitori si perfecti ca animal de companie pentru familii, cateii trufari sunt perceputi la noi mai mult ca o mana de lucru, decat ca un companion. Primul catel trufar din rasa lagotto romagnolo a fost adus in Romania de un alesdan. „L-am adus din Italia, in 2005. Este o catelusa”, a povestit Nicolae, proprietarul catelului.
Prefera sa-si ascunda identitatea, la fel ca alti trufari din Romania. Meseria de culegator de trufe este un fel de casta. Nimeni nu povesteste despre ce face si cum, pentru ca succesul in acest domeniu depinde de secretul meseriei. Si nu neaparat din cauza ca ar fi putine locurile in care se gasesc trufe ci pentru ca multi, din dorinta de a se imbogati nu respecta etica si deontologia meseriei. „Vanatorul de trufe experimentat stie cum sa se comporte pentru a pastra in siguranta mediul si zonele cu trufe, prima regula de baza fiind aceea de a nu epuiza dezvoltarea anuala a trufelor”, explica Nicolae.
Alesdanul este cautator de trufe si a auzit despre cateii trufari la un seminar. S-a decis sa-si cumpere unul. Singur a invatat sa-i instruiasca pentru a gasi unul dintre cele mai scumpe condimente. „Cineva mi-a tradus un ghid de dresaj din italiana”, povesteste barbatul. Cu timpul a inceput sa creasca catei trufari, sa-i instruiasca si sa-i vanda. Desi si el este printre cei care-si folosesc cateii la cautatul trufelor, spune cu dezamagire ca cei care cauta acum sa-si cumpere un lagotto o fac doar in speranta ca se vor imbogati.
„Dupa ce apare la televizor o emisiune despre trufe, a doua zi primesc sute de telefoane si e-mailuri pentru catei”, povesteste alesdanul. „Cei care doresc sa faca asta trebuie sa inteleaga ca este vorba in primul rand de un hobby, nu de o afacere”, conchide crescatorul de lagotto.

Lagotto la 2.000 de euro
Un catel din rasa lagotto poate costa incepand cu 1.000-2.000 de euro. Insa cei care fac aceasta meserie trebuie sa stie ca nu totul depinde de priceperea catelului. In Bihor exista in jur de 20 de cautatori de trufe si judetul este in top la recolta.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *