Produse bio la export

Sprijinul oferit fermierilor care au produse ecologice poate ajunge la 600 de euro/ha în 2015
Produse bio la export
Produse bio la export

Produsele bio romanesti, in general materii prime, castiga teren pe piata externa. Dupa ce au cucerit Europa, companile autohtone vor sa patrunda acum si pe alte continente. Nu prin intermediari, ci prin livrari directe

Romanii au cucerit piata europeana cu produse bio. Din pacate, insa, livram mai mult materii prime decat produse finite. Un antreprenor din Targu-Mures, printre primii intrati pe aceasta piata, a reusit sa ajunga la afaceri de circa 5 milioane de euro pe an din exporturi de fructe de padure, plante medicinale si ciuperci. Ca sa reusesti in domeniu, trebuie insa sa gandesti bio, spune Dorin Dogaru (foto dreapta), patronul firmei Ecofruct.

Dorin Dogaru este primul roman care a participat la BioFach, cel mai mare targ de produse bio din lume. Se intampla in anul 2004, cand nu doar ca a mers pe cont propriu la manifestare, ci a reusit si performanta sa apara in catalogul oficial al manifestarii. In anii care au urmat, interesul producatorilor autohtoni pentru acest eveniment a crescut tot mai mult, iar firmele romanesti au inceput sa fie prezente sub pavilion national. Mai mult, in februarie 2013, Romania a fost desemnata chiar „Tara Anului“ la targul de la Nürnberg.

„Romania a fost foarte mediatizata. Am fost mult mai bine primiti comparativ cu alte state. Am lasat o impresie foarte buna si datorita gamei diversificate de produse, de la dulceturi, miere, fructe de padure pana la ciuperci si vin“, spune Dogaru, care stie cel mai bine cum s-a prezentat tara noastra si la editiile anterioare. Daca in 2004 aveam un singur producator la Nurenberg, in acest an au participat circa 55 de companii.

Export de materii prime

Ecofruct, firma detinuta de Dorin Dogaru, se numara printre companiile pioniere in domeniul produselor bio la nivel local – a fost infiintata in 2001, an in care de altfel a aparut si legislatia pentru produsele bio in Romania. Daca la inceput antreprenorul din Targu-Mures livra la export 100-150 de tone pe an de materii prime bio, in timp a ajuns si la cantitati de 5.000 de tone, cum s-a intamplat in 2011.

Anul trecut, livrarile au fost mai mici – doar 3.000 de tone, din cauza secetei. In ce priveste oferta, aceasta este destul de diversificata, de la plante medicinale, fructe de padure, ciuperci pana la mere pentru industrializare sau miere, care ajung in tari precum Germania, Danemarca, Belgia, Franta, Spania sau Italia. Pe langa produsele bio, Dogaru exporta si produse de calitate conventionala. Marele lui regret este ca nu a reusit, ca de altfel marea majoritate a firmelor din domeniu, sa realizeze o unitate de procesare, din lipsa banilor pentru investitie.

Spera insa sa rezolve si acest aspect in viitor, constient fiind de faptul ca ar castiga mult mai mult decat acum. Pe termen scurt, marea lui ambitie este sa intre direct pe piata japoneza, si nu prin intermediul nemtilor, cum se intampla acum. Ar fi ceva spectaculos si ar dovedi inca o data ca produsele bio locale au succes pe piata mondiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *