Proiect pentru conservarea ariilor naturale din Bazinul Fizesului

Proiect pentru conservarea ariilor naturale din Bazinul Fizesului

Ariile naturale protejate din Bazinul Fizesului – care includ Lacul Stiucilor si Stufarisurile de la Sic – vor beneficia de un plan de management durabil in urma implementarii unui proiect co-finantat dinFondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Asociatia Educational-Ecologica ECOTRANSILVANIA si Asociatia ECOCHOICE, custozii acestor rezervatii, implementeaza din luna iulie 2012 proiectul „Managementul integrat, conservativ si durabil al siturilor Natura 2000 din Bazinul Fizesului”.

Finantarea nerambursabila a proiectului, a carui durata este de treizeci de luni, se ridica la valoarea de 2.123.324 lei si este asigurata prin Programul Operational Sectorial Mediu, axa prioritara 4 „Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii”, domeniu major de interventie „dezvoltarea infrastucturii si a planurilor de management pentru protejarea biodiversitatii si retelei Natura 2000”.

Constituita in 1992 pe baza unei directive a Uniunii Europene, Natura 2000 este o retea europeana de arii protejate, care cuprinde specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. Administrarea siturilor din reteaua Natura 2000 contribuie la conservarea habitatelor si a speciilorde plante si animale vulnerabile, dar, in egala masura, si la dezvoltarea socio-economica durabila a zonei protejate.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

– fundamentarea adecvata a managementului ariilor protejate vizate

– crearea premiselor pentru dezvoltarea infrastructurii de vizitare si management

– cresterea nivelului de constientizare al publicului cu privire la reteaua

Natura 2000 si conservarea valorilor naturale ale ariei de proiect

– cresterea capacitatii institutionale a custozilor ariilor protejate vizate

Activitatile proiectului urmaresc: inventarierea a 46 de specii de fauna (in special pasari) si flora de importanta comunitara si nationala si a 9 habitate prioritare din aria de proiect; realizarea unor harti digitale ale ariilor vizate; informarea si consultarea comunitatilor si a factorilor de decizie locala cu privire la buna gestionare a ariei; constientizarea importantei culturale, sociale si economice a conservarii habitatului prin organizarea unor evenimente culturale si a unui concurs inter-scolar, dar si realizarea unei pagini web cu informatii de interes despre Bazinul Fizesului si despre rezultatele proiectului.

In context mai larg, actiunile proiectate pentru implementarea acestui proiect vor contribui la o mai buna cunoastere a biodiveristatii din Bazinul Fizesului, dar si la o schimbare pozitiva a atitudinii oamenilor – atat localnici cat si vizitatori – fata de mediul natural inconjurator.

Bazinul Fizesului cuprinde peisaje naturale valoroase, printre care:Stufarisurile de la Sic, cunoscute sub numele de „Delta Transilvaniei“, sunt cea mai mare suprafata de stufaris compact din Romania dupa Delta Dunarii; Lacul Stiucilor, renumit mai ales in randul pescarilor, este si cel mai adanc lac natural din Transilvania si singurul pe care se formeaza „plaur“ (insule de stuf plutitoare);Colonia de starci cenusii si starci de noapte din Padurea Ciucasului este cea mai mare din Transilvania (peste 270 de perechi).

Implementarea proiectului va aduce si solutii problemelor cu care se confrunta comunitatile locale din aria protejata:uscarea zonelor umede, atat din cauze naturale cat si in urma interventiilor umane (drenari, defrisarea padurilor de pe versanti etc.), incendierea stufului, piscicultura practicata intr-un mod ne-durabil si care nu aduce beneficii localnicilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *