Proiecte-mamut pe plajele virgine

DOBROGEA – Rechinii imobiliari ataca malul Marii Negre

ultimele zone de plaja salbatica
Plajele virgine de pe litoralul Marii Negre sint vizate si ele, la fel ca parcurile si zonele verzi ale Bucurestiului, de rechini imobiliari. Firme din toata tara vizeaza betonarea plajelor si transformarea zonei costiere in statiuni sau in cartiere de vile.

Unul dintre proiecte este deja finalizat. In zona strict protejata Grindu Lupilor, aproape de malul marii, o ministatiune este deja functionala. Un „centru de monitorizare ornitologica”, situat chiar in zona strict protejata, a devenit vila de protocol destinata sefilor din Ministerul Mediului si altor politicieni. Desi e localizata in interiorul unei zone strict protejate ecologic, de 2.075 ha (extrem de valoroasa datorita vegetatiei si faunei foarte rare), accesul la aceasta cabana de protocol este facilitat de un drum de 9 kilometri amenajat recent, despre care Jurnalul National a publicat mai multe anchete, dar care a fost finalizat de auritati, pentru ca nimanui nu i-a pasat. Drumul strabate grindul dinspre satul Sinoe spre Gura Portitei, a fost reamenajat si largit, iar in timpul constructiilor ultilaje grele au fost aduse in zona. Linga cabana s-au ridicat si alte cladiri, astfel ca ministatiunea este gata.

ALTE STATIUNI, LA NORD DE CONSTANTA. Putin mai la sud, intre localitatile Corbu, Vadu si Sacele exista mai multe proiecte-mamut de dezvoltare. Multe dintre ele exista deja pe internet. Daca partile se inteleg, zeci de hectare ar putea fi betonate, imbordurite si transformate in statiuni care sa depaseasca Mamaia si sa se adreseze turistilor cu venituri mari. Un om de afaceri din Constanta chiar a afirmat recent in presa ca este deranjat de faptul ca lucrurile nu se limpezesc mai repede si ca nu incep odata lucrarile. „Sa nu ma faca guvernatorul Cononov sa spun ca i-am dat spaga un teren”, a declarat omul de afaceri Liviu Bamburic, potrivit ziarului constantean Replica. Terenurile din zona au fost cadastrate si intabulate ilegal de primarii celor trei localitati, iar reactia Administratiei Rezervatiei si a Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile a fost una intirziata si uneori stingace. Mai ferm au actionat reprezentantii Administratiei Domeniilor Statului, care au anulat in instanta intabularile ilegale de pe terenurile lor.

„Nu stiu nimic”
Reactia celor responsabili cu apararea Deltei Dunarii? La fel ca din 2005 incoace: „Nu stim, nu cunoastem, e adevarat ca sint unele presiuni, dar nu putem vorbi despre ele, sint grupuri de interese care ne preseaza, dar nu le vom numi aici”. Asta este ceea ce a declarat de-a lungul anilor in presa guvernatorul Paul Cononov (PNL), unul dintre cei mai prosti manageri pe care i-a avut Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Numit politic in primavara lui 2005, Cononov a creat o multime de probleme in Delta.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *