Campanie Greenpeace – Salvati ursul polar de incalzirea globala

Ursul polar, un animal dependent de gheata marina, este in pericol de disparitie.
ursul polar
Cercetarile stiintifice desfasurate in ultimii ani arata ca incalzirea globala afecteaza dramatic habitatul acestuia, gheata topindu-se cu 8 pina la 10 procente pe deceniu. Cu toate acestea, exista si vesti bune.

Potrivit unei propuneri, ursul polar va fi protejat suplimentar de legislatia americana, o data cu introducerea lui pe lista animalelor pe cale de disparitie de catre Serviciul pentru Animale Salbatice si Pesti din SUA. Actiunea este sustinuta si de Greenpeace si Consiliul pentru Apararea Resurselor Naturale. Totul este inca in stadiul de propunere, dar se asteapta materializarea in maximum un an. Exista inclusiv o cerinta prin care agentiile federale americane se asigura ca actiunile sustinute, finantate si autorizate de guvernul Statelor Unite nu vor pune in pericol existenta ursilor si nici habitatul acestora. Directorul departamentului de cercetare din cadrul Greenpeace, Kert Davies, afirma ca SUA nu sint un exemplu in rezolvarea problemei incalzirii globale. Desi reprezinta 5% din populatia planetei, acestea genereaza mai mult de 20% din emisiile care cauzeaza incalzirea globala. Specialistii au prevazut citeva scenarii climatice in care se arata ca zona arctica ar putea sa nu mai fie acoperita de gheata vara pina in anul 2040. Cercetatorii au mai observat ca in unele zone polare gheata marina rezista doar trei saptamini si ritmul de topire al ghetarilor, este din ce in ce mai alarmant – mai mult de un milion de mile patrate in ultimul an.

ACTIUNI IMEDIATE. O alta cauza a cresterii temperaturii globale o constituie si emisia dioxidului de carbon. Biroul de Meteorologie din Marea Britanie a declarat deja ca anul 2009 va fi unul dintre cei mai calzi ani din istorie. Acest lucru se datoreaza fenomenului El Nino, cit si emisiilor de dioxid de carbon. Fenomenul El Nino exista de 15.000 de ani si cercetatorii se intreaba daca nu cumva schimbarea climei duce la o crestere a acestuia in intensitate si durata. Greenpeace crede ca pentru supravietuirea ursului polar si scaderea temperaturii globale e deja nevoie urgenta de actiuni in anul 2009, realizate de oameni cu initiativa si putere de decizie politica, nu numai de hotariri si planuri. Iar atunci cind un politician nu este convins ca planeta are cu adevarat o problema sa ne punem in pielea unui urs si sa votam ca el.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente