Proiectul DanubeParks va continua in urmatorii doi ani

Proiectul DanubeParks va continua in urmatorii doi ani

Proiectul DanubeParks va continua in urmatorii doi ani, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) din Tulcea sperand ca in cadrul acestuia sa se deruleze un studiu privind capacitatea de suport a Rezervatiei in ceea ce priveste turismul, transmite Agerpres (4 septembrie).

Initiat in anul 2009, proiectul a avut drept obiective optimizarea managementului Ariilor Protejate prin schimburi de experienta, dezvoltarea de concepte comune de conservare, consolidarea vocii politice a Ariilor Protejate la nivel international prin Strategii Dunarene si implementarea unor proiecte pilot, in proiect fiind implicate de la inceput 12 arii protejate situate in apropierea Dunarii.

‘O activitate foarte importanta din punctul nostru de vedere care se va desfasura in cadrul proiectului este un studiu asupra capacitatii de suport a activitatii de turism. Tot sustinem ca dorim o dezvoltare durabila a turismului in Delta Dunarii, adica un turism la limita de suportabilitate a zonei, dar nu avem un asemenea studiu. Acesta ar fi un indicator foarte important pentru noi atunci cand discutam despre capacitate de cazare din Rezervatiei, despre navele de transport a turistilor si, de ce nu, despre activitatea de pescuit sportiv din Delta’, a declarat pentru AGERPRES guvernatoarea Rezervatiei, Viorica Bisca.

In cadrul proiectului DanubeParks s-au realizat strategii pentru speciile periclitate, ca de exemplu vulturul codalb, precum si schimburi de experienta, in urma cu aproape doua luni primindu-se aprobarea pentru finantarea celei de-a doua etape a proiectului.

Pe langa cele 12 arii protejate dunarene care au participat la prima parte a proiectului, in noul proiect se vor implica si arii protejate din Ungaria, Serbia, Croatia, Bulgaria, Romania si Republica Moldova.

De foarte multi ani, conducerea ARBDD a sesizat public faptul ca nu exista un studiu privind capacitatea de suport a Deltei in ceea ce priveste turismul, existand semnale potrivit carora unele arii naturale protejate din Rezervatie sunt afectate de vizitatori.
………………..
Proiectul DANUBEPARKS este finantat prin Programul de Cooperare Transnationala Sud- Estul Europei 2007-2013 (SEE Programme 2007-2013).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *