Proiectul hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti ar putea fi scos la licitatie luna viitoare

Proiectul hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti ar putea fi scos la licitatie luna viitoare
Proiectul hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti ar putea fi scos la licitatie luna viitoare

Proiectul de realizare a hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti, din judetul CLuj, ar putea fi scoasa la licitatie in cursul lunii februarie, a anuntat, luni, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita. Acesta a precizat ca in decurs de doua-trei saptamani firma de consultanta Delloitte va finaliza caietul de sarcini si studiul de fezabilitate.

“Este un obiectiv la care noi tinem foarte mult si de care multa lume se preocupa ceea ce inseamna ca este un obiectiv interesant. Este de vreo 40 de ani si foarte multi ministri au fost, au plecat, au spus ca il vor face. Ei, iata ca a venit si vremea sa ne apucam de treaba. Probabil ca in vreo doua-trei saptamani consultantul Delloitte va finalia caietul de sarcini si studiul de fezabilitate si in cursul lunii februarie vom scoate la licitatie acest obiectiv extrem de important pentru sistemul energetic national”, a declarat Constantin Nita intr-o conferinta de presa care a avut loc luni, dupa intalnirea ministrului cu reprezentanti ai Prefecturii si Consiliului Judetean.

Acesta a precizat ca desi a fost semnata o scrisoare de intentie, in cursul lunii noiembrie 2013 cu compania Sinohydro Corporation din China, trebuie respectat principiul european al transparentei, astfel ca fi organizata o licitatie pentru desemnarea companiei care se va ocupa de realizarea hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti, care presupune o investitie de aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Constantin Nita a amintit ca au fost foarte multe companii care s-au interesat de acest proiect de-a lungul anilor, insa, a spus el, majoritatea au cerut garantii de stat, ceea ce Guvernul nu poate oferi, nici in cazul acestui proiect, nici in cazul altor proiecte din domeniul energiei.

Ministrul Constantin Nita a precizat cu aceasta ocazie si ca este necesar ca pe plan local sa existe o situatie cadastrala foarte clara a terenurilor din zona. Hidrocentrala va fi realizata intr-o zona muntoasa, in amonte de hidrocentrala Tarnita, intr-o zona care poarta denumirea de Lapustesti.

“Pentru ca acele terenuri vor trebui expropriate, evaluate, in asa fel incat partenerii care vor castiga aceasta licitatie sa aiba toate detaliile necesare dezvoltarii unui asemenea proiect. Si atunci este nevoie ca autoritatile locale, mai ales prefectura, cu ajutorul agentiei de mediu, a cadastrului, sa poata sa puna la punct toate detaliile legate de terenurile de acolo, pentru ca apoi sa putem face hotararea de Guvern de expropriere, sa putem sa face, rapoarte de evaluare, sa vedem care este contributia Hidroelectrica in acest proiect si asa mai departe”, a spus ministrul Nita.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, prezent la conferinta de presa, a precizat ca in cursul acestei primaveri institutia pe care o conduce va face toate demersurile care ii cad in sarcina legat de acest proiect si a amintit ca certificatul de urbanism a fost eliberat inca din 2012.

La randul sau, prefectul Gheorghe Vuscan, a mentionat ca a luat decizia de a crea un comandament al carui obiect sa fie rezolvarea problemelor legate de proiectul construirii hidrocentralei, iar acesta sa se intruneasca saptamanal.

“Sa vedem care sunt pasii in legatura cu terenurile, ce are de facut mediu, cadastru, sa vorbim cu primarii care detina acolo proprietati, sa invitam de la nivelul ministerului persoanele acre se ocupa de proiect. Daca scapam acum aceasta sansa, daca scapam acum aceasta sansa de a investi acolo nu stiu cand se va mai intoarce sansa ca cineva sa investeasca 1,5 miliarde de euro”, a declarat Gheorghe Vuscan.

Proiectul de realizare a centralei de acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti a fost discutat pentru prima data in Romania in urma cu aproximativ 40 de ani, cand au fost efectuate si cercetarile pentru depistarea celui mai bun loc. Locatia hidrocentralei a fost aleasa dintr-o serie de aproximativ 20 de locuri din toata tara, datorita, printre altele, caderii foarte bune de apa si a pozitionarii. Suprafata necesara proiectului este de 205 hectare, iar investitia este de 1,5 miliade de euro.

Ambasadorul Chinei in Romania, Yuzhen Huo, a declarat, vineri, ca guvernele roman si chinez acorda o importanta deosebita implementarii proiectului de construire a hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti (Cluj), in prezent fiind realizate studii pentru ca aceasta investitie sa inceapa cat mai curand.

„Din punct de vedere economic, vom incuraja in continuare proiectul construirii hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti. Anul trecut a fost semnat un contract de intentii privind acest proiect de cele doua parti, iar ambele guverne acorda o importanta deosebita implementarii acestui proiect. Acum are loc un proces de discutii aprofundate, se fac studii pentru a se incepe cat mai curand proiectul. In noiembrie 2013, premierul chinez a vizitat Romania, iar acest proiect constituie un rezultat al vizitei si acum avem sarcina sa implementam acest proiect. Acest proiect va fi implementat pas cu pas”, a spus diplomatul chinez.

Emil Boc a declarat, la randul sau, ca proiectul de la Tarnita-Lapustesti l-a prezentat autoritatilor chineze inca din anul 2011.

„Am discutat cu doamna ambasador despre investitiile pe care, speram, China sa le faca in Romania, si in special in judetul Cluj. Este vorba despre proiectul hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti, pe care l-am pus pe masa Guvernului chinez inca din august 2011, iar acum suntem intr-o faza destul de avansata, speram sa se poata concretiza”, a afirmat Boc.

Reprezentantii statului roman au avut discutii cu oficialii companiei Sinohydro din China pentru atragerea in acest proiect.

Cei mai mari producatori de energie controlati de stat sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexurile energetice Hunedoara si Oltenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *