Proiectul Rosia Montana nu continua pana cand firma canadiana nu vine cu un nou certificat de urbanism

Ministerul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat azi, la finalul unei intrevederi cu ONG-urile de mediu, ca demersurile privind autorizarea proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana nu vor continua pana cand nu va fi aprobat un nou certificat de urbanism.Laszlo Borbely

Ministrul a precizat ca vechiul certificat de urbanism a fost suspendat prin doua hotarari judecatoresti. „Pozitia mea este clara. Astept ca investitorul sa ne spuna daca are certificat de urbanism si apoi vom face pasii urmatori, insa, va asigur ca voi face astfel incat sa respectam legea in cadrul acestui proiect, lege in conformitate cu directivele europene”, a declarat Borbely.

Ministrul Mediului a mai spus ca va cere o explicatie de la ministrul Culturii in legatura cu un proces prin care ONG-urile au obtinut o hotarare definitiva si irevocabila, potrivit careia Masivul Carnic, aflat in apropierea centrului de exploatare de la Rosia Montana, este zona protejata.

In 2004, Ministerul Culturii scosese acest masiv din categoria zonelor protejate. In 2007 Curtea de Apel Brasov a luat decizia de anulare a certificatului de descarcare de sarcina arheologica emis de Ministerul Culturii pentru ca Rosia Montana Gold Corporation sa poata exploata Masivul Carnic. Hotararea Curtii este definitiva si efectul sau este acela ca galeriile romane si pre-romane unice precum si intregul Masiv Carnic sunt din nou protejate.

„Exista o lege prin care acest munte a fost declarat zona protejata. Aceasta zona a fost declasificata de Ministerul Culturii in anul 2004 si exista o decizie definitiva a Tribunalului care anuleaza aceasta declasificare. Si eu voi cere Ministerului Culturii sa aiba un punct de vedere in legatura cu aceasta anulare a declasificarii zonei protejate pentru ca astfel se schimba datele problemei. Nu e acelasi lucru daca faci extractie pe o zona mai mica sau daca faci si in Masivul Carnic, care este foarte bogat in rezerve aurifere”, a mai spus ministrul Mediului. „In ceea ce ma priveste, eu nu o sa fac nimic impotriva legislatiei in vigoare, legislatie care este in consonanta cu directivele europene”, a adagat Borbely.

„Coalitia anti-cianuri”

70 de organizatii neguvernamentale din domeniul protectiei mediului au adoptat o declaratie comuna prin care critica includerea in programul de guvernare a proiectului minier Rosia Montana. Unele dintre ele s-au intalnit azi la Ministerul Mediului cu ministrul de resort pentru a pune in discutie proiectul minier din Muntii Apuseni.

„Pozitia ONG-urilor este aceea ca firma Rosia Montana Gold Corporation sa vina cu un nou studiu de impact asupra mediului tinand cont de hotararile judecatoresti definitive care au fost luate”, a spus Lavinia Andrei, presedinta organizatiei Terra Millenium III in numele tuturor celorlalte ONG-uri care se impotrivesc proiectului de exploatare miniera.

Compania canadiana si-a propus sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint de la Rosia Montana, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *