CE BEM, CE MANCAM – Opt aditivi alimentari
Denumirea produsului ne duce cu gandul la un produs sanatos, delicat, bun chiar si pentru cei care tin diete. Totusi, inainte de a lua furculita in mana, cititi cu atentie eticheta!

Salata de pui Vico delicatese are o cantitate impresionanta de maioneza si de cartofi, pieptul de pui fiind adaugat doar ca sa se respecte denumirea produsului. Lista completa de ingrediente de pe eticheta cuprinde: „maioneza (ulei de floarea-soarelui – 49%), apa, amidon modificat de porumb – unul dintre E 1404, E 1410, E 1414, E 1420, praf de ou, otet, zahar, mustar alb, sare iodata, stabilizator: guma xanthan E 415, conservanti, benzoat de sodiu E 211, sorbat de potasiu E 202, antioxidant: BHT – E 321), cartofi, piept de pui (13,1%), morcovi, porumb dulce, castraveti acri, curry, ceapa deshidratata, piper negru, sare iodata, acidifiant: acid lactic E 270, conservanti: benzoat de sodiu E 211, sorbat de potasiu E 202. Produsul contine praf de ou, mustar, acid lactic”. Valorile nutritive medii pentru 100 de grame sunt: „carbohidrati 5,68 g, grasimi 13,89 g, proteine 4,5 g”.

ANALIZA. Salata analizata este un produs dezechilibrat nutritional, cu un exces de grasimi proinflamatoare, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Acestea sunt dezechilibrate in raportul dintre acizii grasi omega 6 si omega 3. Cele mai periculoase ingrediente folosite sunt cei opt aditivi alimentari. Antioxidantul butilhidroxitoluen – BHT – este cel mai periculos, fiind considerat a fi cancerigen. Efecte nocive are si E 211, benzoatul de sodiu, despre care cercetatorii au spus in luna mai 2006 ca are capacitatea de a modifica AND-ul uman. Doza zilnica admisa pentru acesta este de 5 mg/kg corp. Acestui produs i s-a adaugat conservantul atat in maioneza, cat si in salata propriu-zisa.

Consumatorii care au alergie la ou sau la praf de mustar trebuie sa fie atenti la efectele adverse pe care le-ar putea provoca acest produs. De asemenea, in compozitia lui intra si doua surse ascunse de sodiu, din sare (clorura de sodiu) si din conservantul E 211.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor, obezilor, alergicilor, astmaticilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, celor cu afectiuni hepatice, renale, persoanelor suferinde de cancer, celor care sufera de afectiuni ale tractusului intestinal, copiilor cu sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare. Persoanele care au alergie la praful de ou sau la mustar vor testa produsul in prealabil pentru a vedea care este reactia organismului. Diabeticii vor tine cont de sursa de zahar ascuns si vor cere sfatul medicului curant inainte de a consuma produsul, recomanda specialistul nostru.

Precizari
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021-318.20.43 sau la adresa de mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, fie el bautura sau aliment, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here