Calciu in stare naturala

0
389

BENEFICIU – Laptele integral intareste imunitatea
Lapte integral, la orice varsta – suna indemnul nutritionistilor. Un pahar cu lapte zilnic asigura o portie buna de calciu atat pentru copiii aflati in crestere, cat si pentru adulti in scopul prevenirii osteoporozei.

Laptele integral este un aliment complet, care contine in proportii echilibrate toate elementele necesare bunei functionari a organismului: vitamine, minerale, grasimi si proteine cu valoare biologica ridicata. Datorita acestor nutrienti, laptele reface echilibrul natural al organismului, intareste sistemul imunitar si previne osteoporoza. Nutritionistii ne aduc argumente astfel incat sa preferam laptele integral. Acesta este o sursa buna de vitamine (A, E, D, B1, B2, B3, acid folic) si minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor). Daca insa alegem laptele degresat, atunci nu mai beneficiem de vitaminele liposolubile (A, E, D), care sunt eliminate o data cu grasimile. 100 ml lapte integral contin 3,4 g grasimi, in vreme ce aceeasi cantitate de lapte degresat furnizeaza 0,2 g grasimi.

NU INGRASA. Unele diete fanteziste de slabire elimina laptele integral, acuzandu-l ca ingrasa din cauza grasimilor pe care le contine. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia sa nu facem greseala sa scoatem laptele din dieta: „Laptele nu ingrasa, daca tinem cont de calorii si de faptul ca nu bem mai mult de 200-300 ml zilnic. Diferenta ca numar de calorii intre laptele integral si cel degresat nu este foarte mare. 100 ml lapte de vaca ne furnizeaza 61 de calorii, aceeasi cantitate de lapte de capra – 72 de calorii, iar laptele degresat – 36 de calorii””. Specialistul nostru ne asigura ca laptele integral nu face probleme nici in ceea ce priveste colesterolul. 100 ml lapte de vaca integral contin 14 mg colesterol, laptele de capra – 12 mg, iar cel degresat – 2 mg.

OSTEOPOROZA. Laptele integral este si o sursa excelenta de calciu: 115 mg/100 ml. In medie, asimilam 25%-30% din cantitatea de calciu prin alimente. De aceea, laptele alaturi de celelalte produse lactate nu ar trebui sa lipseasca din meniul nimanui. Mai mult, nu au voie sa elimine laptele din dieta batranii, pentru ca absorbtia calciului scade o data cu inaintarea in varsta. In aceste conditii, daca din dieta lipsesc lactatele si implicit calciul, atunci osteoporoza gaseste terenul potrivit sa se instaleze. Specialistii ne sfatuiesc sa alegem laptele integral si pentru copii. Fiind in crestere, copiii au nevoie de vitamine si minerale, de mai multa energie, au nevoie de grasimile valoroase din lapte.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.