Raport privind tendintele consumului de droguri in Europa

Raport privind tendintele consumului de droguri in Europa
Raport privind tendintele consumului de droguri in Europa

Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie (EMCDDA) – organism al UE cu sediul la Lisabona – publica astazi un nou raport privind tendintele si evolutia consumului de droguri in Europa.

Raportul se bazeaza pe informatiile furnizate EMCDDA de catre statele membre UE, tarile candidate Croatia, Turcia si Norvegia. Datele statistice din documentul prezentat acum se refera la anul 2011

Principala concluzie care se desprinde din raportul publicat de Observatorul european pentru droguri si toxicomanie este ca „consumul de droguri ramane ridicat in comparatie cu standardele istorice”. Chiar daca consumul de cocaina si cannabis aparent scade, la fel ca si numarul de noi utilizatori de heroina injectabila, Observatorul cu sediul la Lisabona subliniaza ca 85 de milioane de adulti europeni – adica un sfert din populatia adulta a Europei – au consumat cel putin un drog ilicit in viata lor. Cecilia Malström, comisar european pentru afaceri interne, se declara multumita de reducerea consumului anumitor substante gratie diverselor politici dar si ingrijorata ca numarul consumatorilor ramane totusi extrem de ridicat.

In plus, Obseravtorul avertizeaza ca „somajul din randul tinerilor si reducerea locurilor de munca pot conduce la reaparitia „vechilor” probleme. Apoi apar tot mai des „noi” pericole cum ar fi produsele de sinteza tot mai sofisticate si numeroase”. De asemenea se constata ca „piata drogurilor e mai volatila, mai dinamica si mai putin structurata in jurul substantelor pe baza de plante transportate de la distante mari pe pietele consumatorilor europeni”. Totusi, „cannabisul este de departe drogul cel mai consumat – si deci si cel mai capturat – in Europa”. Nu mai e insa vorba de rasina importata din Maroc ci mai degraba de iarba, marijuana, cultivata tot mai des local, adica in Europa, fie doar pentru uz personal fie in „ferme” controlate de diverse mafii. Trebuie subliniat aici ca circa 3 miioane de europeni consuma zilnic cannabis.

Europa ramane, pe langa crescatoare de cannabis si producatoare de droguri sintetice, substante ce sunt uneori destinate la export catre alte regiuni ale lumii. Sistemul european de alerta precoce – EWS – subliniaza astfel ca „73 de noi substante psihoactive de sinteza, vandute adesea pe internet, au fost detectate anul trecut fata de „doar” 49 in 2011″. Printre aceste substante, 19 erau produse chimice „putin cunoscute sau obscure”.
Revenind la raportul Observatorului european pentru droguri si toxicomanie, se arata ca „focarele de infectie reprezinta o amenintare pentru scaderea pe termen lung a numarului de persoane infectate cu virusul HIV”. Astfel s-a constatat ca „apar focare noi de epidemie cu acest virus care da boala SIDA in Grecia si Romania”. In acest context se insista pe furnizarea de servicii apropiate in materie de reducere a riscurilor cum ar fi tratamentele de substitutie, schimbul de seringi, samd. Doar o cifra concludenta: in Romania s-au distribuit in cadrul unor programe specializate 900 de mii de seringi pentru o populatie de 21 de milioane de oameni in timp ce in Finlanda, tara de 4 ori mai mica, s-au distribuit 3,5 milioane de seringi. Raportul Observatorului e de parere ca „si in perioade de austeritate, instaurarea unor tratamente pentru consumatorii de droguri este o solute politica rentabila”. Trebuie spus ca pe langa faptul ca propaga boala SIDA, schimbul de seringi intre consumatori provoaca si o epidemie de hepatita C, neluata destul de mult in serios de autoritati.

In fine, o cifra privind mortalitatea cauzata de droguri: in 2011, 6500 de persoane au murit de „overdose”, supradoza, de cele mai multe ori in urma unui consum de opiacee combinat cu alte substante, cum ar fi alcoolul. Cifra deceselor este in scadere fata de precedentii doi ani, in cele din umra singurul lucru „incurajator” al raportului privind consumul de droguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *