Ratele salbatice si lebedele umplu Oltul la Slatina!

Cateva mii de rate salbatice si peste 200 de lebede pot fi vazute pe raul Olt, in apropierea podului de la intrarea in Slatina, pasarile fiind atrase de hrana consistenta, clima favorabila si habitatul propice.rate salbatice lebede Olt

Purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului (APM) Olt, Daniela Balsanu, a precizat ca, la sfarsitul lunii noiembrie, s-a constatat ca pe lacul de acumulare Slatina erau aproximativ 250 de lebede din diferite specii, respectiv lebada de iarna (cygnus cygnus), lebada de vara (cygnus olor) si lebada mica (cygnus columbianus ), cea mai numeroasa si raspandita specie de lebede de pe Olt fiind lebada de vara.

Daniela Balsanu a subliniat ca prezenta lebedelor la Slatina este un semn de sanatate pentru mediu, deoarece aceasta specie de pasari este sensibila. ‘Cel mai important lucru referitor la prezenta lebedelor pe Olt, dincolo de faptul ca ele infrumuseteaza peisajul, este acela ca ecosistemul de pe lacul de acumulare Slatina nu a fost distrus, deoarece supravietuirea pasarilor depinde foarte mult de mediul in care traiesc si sunt foarte sensibile la ecosistemul lor. Chiar si deteriorari minore ale mediului lor pot avea urmari catastrofice asupra populatiei de pasari’, a aratat Daniela Balsanu.

Reprezentantul APM a mai explicat ca habitatul de pe lacul de acumulare Slatina a fost preferat de lebede deoarece in ultima perioada clima a fost mai blanda pentru aceasta perioada a anului in aceasta zona geografica si pentru ca au gasit si o sursa de hrana consistenta. Lebede mai pot fi vazute pe Olt si in zona lacului de acumulare Arcesti, dar si in zona Slatioara si Ipotesti.

Luciul de apa al lacului de acumulare de la Slatina constituie Aria de Protectie Avifaunistica Slatina, fapt pentru care APM Olt a intocmit un plan de masuri pentru conservarea acesteia, respectiv a speciilor de flora si fauna salbatica. Din lista speciilor de pasari salbatice protejate, din aceasta arie, face parte lebada de iarna (cygnus cygnus), capturarea sau detinerea pasarilor salbatice fiind interzise, pentru incalcarea legislatiei in domeniu fiind prevazute amenzi de peste 30.000 lei.

Daniela Balsanu a precizat ca pana acum nu au fost depistate cazuri de incercari de capturare a lebedelor de pe Olt.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *